• SINAGOGA "ILONA VAJS"
    Illona Weiss Synagogue
  • MULTIMEDIJALNA SALA
    Conference room
  • JEVREJSKI KULTURNI CENTAR "ARIE LIVNE"
    Jewish Cultural Center "Arie Livne"
Friday, 06 May 2016 16:18

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE STRADALE U KONCENTRACIONIM LOGORIMA U DONJOJ GRADINI I JASENOVCU

Written by
Rate this item
(0 votes)

JEVREJSKI KULTURNI CENTAR “ARIE LIVNE” PRIGODNIM PROGRAMOM OBILJEŽAVA DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE STRADALE U KONCENTRACIONIM LOGORIMA U DONJOJ GRADINI I JASENOVCU ZA VRIJEME NDH

gradinaOsmog maja ove godine, u 11h i 15 min će predsjednik Jevrejske opštine Banja Luka, senator Republike Srpske, specijalni predstavnik i šef Privrednog predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arie Livne, gradonačelnik grada Modina iz Izraela Haim Bivas sa delegacijom iz Izraela, direktor Jevrejskog kulturnog centra „Arie Livne“ Djordje Mikeš sa članovima uprave centra položiti vijence u Donjoj Gradini povodom Dana sjećanja na žrtve zločina-genocida počinjenog nad pripadnicima srpskog, jevrejskog, romskog naroda od strane pripadnika NDH.
Nakon komemorativnog skupa, kome će prisustvovati i Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sa zvaničnicima, istog dana, u 19 časova, u Jevrejskom kulturnom centru „Arie Livne“ će biti održan komemorativni program koji će započeti molitvom mrtvima u sinagogi „Ilona Vajs“. Podsjetimo, sinagoga je izgradjena kao uspomena na majku gospodina Arie Livne koja je spaljena u koncentracionom logoru, u Aušvicu.
Nakon završetka molitve, prisutnima će se obratiti predsjednik Jevrejske opštine Banja Luka Arie Livne, a potom biti prikazana tri dokumentarna filma u trajanju od sata vremena čija tematika su zločini počinjeni u Jasenovcu. Istoričari Dragan Davidović i profesor Filozofskog fakulteta u Banja Luci Željko Vujadinović će nakon projekcije održati predavanje posvećeno dogadjanjima u Donjoj Gradini i Jasenovcu nakon čega će biti otvorena diskusija tokom koje će prisutni moći da iznesu svoja mišljenja i stavove vezane za dogadjanja u NDH.
Za 09.05.2016.godine, sa početkom u 15 časova je predvidjeno otvaranje tematske izložbe pod nazivom „ Okupacija i oslobadjanje Banja Luke“ čiji su autori iz Arhiva Republike Srpske. Posjetioci će imati priliku da vide 36 fotografija izloženih na panoima, a izložba će trajati nekoliko dana.

Read 3028 times Last modified on Friday, 11 November 2016 11:20