• SINAGOGA "ILONA VAJS"
  Illona Weiss Synagogue
 • MULTIMEDIJALNA SALA
  Conference room
 • JEVREJSKI KULTURNI CENTAR "ARIE LIVNE"
  Jewish Cultural Center "Arie Livne"
Wednesday, 20 April 2016 21:38

U JASENOVCU ODRŽANA KOMEMORACIJA ŽRTVAMA STRADALIM ZA VRIJEME VLADAVINE NDH 1941-1945.

Written by
Rate this item
(0 votes)

U organizaciji Koordinacije židovskih opština Hrvatske i uz podršku Srpskog nacionalnog vijeća, u Jasenovcu je 15.04.2016. godine održana komemoracija žrtvama genocida počinjenog za vrijeme vladavine NDH. Ovim činom je obilježena i 71. godišnjica proboja jasenovačkih logoroša. Predstavnici Jevrejske zajednice Hrvatske, predstavnici Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, delegacije Republike Srpske koju su činili, predsjednik Jevrejske opštine Banja Luka Arie Livne, direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske Dragan Davidović, direktor Jevrejskog kulturnog centra Arie Livne Djorde Mikeš i uz prisustvo bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića su položili vijence na spomen obilježje i poklonili se jasenovačkim žrtvama.

POŠTOVATI EVROPSKU TRADICIJU ANTIFAŠIZMA ISTORIJSKI JE ZADATAK

Predsjednik jevrejske opština Banja Luka Arie Livne je rekao , da je posjeta Jasenovcu u njemu izazvala težak osjećaj , sjećanje na žrtve, sjećanje na ubijene članove porodice Livne u Holokaustu medju kojima je i njegova majka Ilona Vajs, spaljena u zloglasnom logoru Aušvic.

Jasenovac„Znate, možda će mnogima zvučati nestvarno ovo što ću reći, ali, vjerujte mi, svijetu prijeti velika opasnost od nadolazećeg fašizma i neonacizma. Znate, nakon strahota Holokausta je normalnom čovjeku nezamislivo da bi se one mogle ponoviti. No, uvijek se nadje neko ko može pokrenuti lavinu nesreće, tragedija i to itekako treba imati na umu. Zato smo i došli posjetiti Jasenovac i uputiti poruku javnosti, da se zločini ne smiju zaboraviti i da se čini sve da se ne ponove“. Gospodin Livne je posebno naglasio značaj upoznavanja omladine sa zločinima koji su se dogodili u Jasenovcu u svjetlu istorijskih činjenica.
Predsednik Koordinacije jevrejskih opština Ognjen Kraus je izrazio neizmjerno saosjećanje sa sunarodnicima i pripadnicima Srba i Roma koji su stradali u Jasenovcu.
ognjen kraus„Ova komemoracija je odvojena od državne, jer je u Hrvatskoj, moram konstatovati, u toku revitalizacija ustaštva. On je naglasio, da datum odvojene komemoracije nije želio da mijenja, jer da bi se to dogodilo mora se, po njemu, i u hrvatskom društvu nešto da promijeni. Ovo je lavina koja se kotrlja duže od godinu dana i to nas podsjeća na ono što se dogadjalo u NDH 1941. godine, a počelo je 1933. godine u Njemačkoj. I ne želimo da se to ponovi”.
Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović je podsjetio, da je bio jedan od rijetkih koji je u Hrvatskoj govorio o „ustaškoj zmiji“ te da su reakcije na njegove izjave, upozorenja protumačene kao obična propaganda.
„Moje lično mišljenje je da dogadjaji u Hrvatskoj, mislim na aktuelna zbivanja, incidentne situacije čiji su akteri skupine koje žele da unesu nesigurnost, govore u prilog onome na šta sam upozoravao svo vrijeme. Danas smo u jednoj ozbiljnoj situaciji gdje se mijenjaju vrijednosti. Ne govorimo o prošlosti već o budućnosti, da li će ova naša lijepa domovina poštovati evropsku tradiciju antifašizma ili će se prikloniti snagama za koje smo mislili da su sišle sa istorijske scene“.
Direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske Dragan Davidović je stava, da pobjeda istine o stradanjima u Jasenovcu ima dalekosežan istorijski značaj za generacije koje stasavaju na ovdašnjim prostorima i uopšte za sagledavanje prave istine o stradanjima srpskog, jevrejskog, romskog naroda za vrijeme vladavine NDH.
„Ako istina pobijedi na Jasenovcu, nadam se da će pobijediti i ona koja se se odnosi na druga stratišta i time konačno dati pečat istorijskoj činjenici, da je u periodu 1941-1945. godine u NDH počinjen veliki genocid“.
Direktor Jevrejskog kulturnog centra Djordje Mikeš, čiji su članovi porodice takodje stradali u Holokaustu, je posjetu Jasenovcu doživio kao svaki čovjek koji koji je svjestan težine zločina koji se dogodio.
„Osjećam strašnu dozu pijeteta prema jasenovačkim žrtvama, uz jedan osjećaj koji je bio prisutan kod mene, a i kod drugih. Naime, kada se približavate logoru Aušvic, vi odmah imate utisak da se radi o memorijalnom kompleksu koji govori o svemu što se u njemu dogadjalo. Tu su barake, koje se održavaju, te drugi istorijski momenti vezani za Holokaust. Ovdje, u Jasenovcu, sve je izgledalo tako mirno, bez posebnih obilježja koja govore da se radi o mjestu gdje je stradalo toliko ljudi. Izuzev, naravno, spomenika. Smatram, da bi se o tome trebalo povesti računa .“
Komemoraciji u Jasenovcu su prisustvovali poslanik italijanske nacionalne manjine Furio Radin, predstavnik Antifašističke lige Hrvatske Zoran Pusić te predstavnici više ambasada u Hrvatskoj, medju ostalim i ambasadorka Izraela Zina Kalaj Klajtman i austrijski ambasador Andreas Videnhof. Molitvu za mrtve, kadiš, predvodio je glavni rabin za Hrvatsku Lucijano Moše Prelević.
Podsjetimo, osmog maja ove godine će predstavnici Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije, odlaskom na mjesto stradanja jevrejskog, srpskog, romskog naroda sa ove strane Une, zajednički da obilježe dan sjećanja na jasenovačke žrtve.

 • 038696
 • 038697
 • 038698
 • 1104892781
 • 20160415170309_365210
 • Jasenovac-2
 • jasenovac
 • jasenovac2-jpg_660x330
 • jasenovac3-jpg_660x330
 • ognjen_kraus
Read 3688 times Last modified on Friday, 11 November 2016 11:18