• SINAGOGA "ILONA VAJS"
    Illona Weiss Synagogue
  • MULTIMEDIJALNA SALA
    Conference room
  • JEVREJSKI KULTURNI CENTAR "ARIE LIVNE"
    Jewish Cultural Center "Arie Livne"
Wednesday, 23 March 2016 07:40

PURIM

Written by
Rate this item
(0 votes)

ČESTITKE POVODOM PURIMA

NAJRADOSNIJI MEĐU JEVREJSKIM PRAZNICIMA


Arie LivneČlanovima Jevrejske opštine Banja Luka, predstavnicima Jevrejskog kulturnog centra “Arie Livne” te jevrejskom narodu u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i van granica zemlje je čestitku povodom jednog od najvećih jevrejskih praznika Purima uputio predsjednik Jevrejske opštine Banja Luka Arie Livne.
“Želim da ovaj veliki praznik jevrejski narod proslavi u miru, radosti, okružen ljubavlju svojih nabližih, prijatelja. No, smatram da on pripada i svima onima koji žele da žive jedni pored drugih uz puno uvažavanje vjerskih, religijskih, nacionalnih različitosti”.

Djordje MikesDirektor Jevrejskog kulturnog centra “Arie Livne” Djordje Mikeš se pridružio čestitkama rekavši, da je Purim praznik koji se slavi tradicionalno, u proljeće i da mu se najviše raduju djeca.
“Ovo je jedan od najvećih jevrejskih praznika koji se obilježava organizovanjem karnevala, raznih manifestacija, predstava gdje su djeca glavni akteri. A, proljeće je svakako simbolika dolaska nečeg razigranog, lijepog, novog.”

EstherPurim je praznik koji podsjeća na izbavljenje Jevreja koji su bili u opasnosti od istrebljenja u Perziji, za vrijeme cara Ahašvera, a o čemu se govori u Knjizi o Esteri ili na hebrejskom “Megilat Ester”.
Naime, Jevreji koji su bili odvedeni u vavilnsko ropstvo, u šestom vijeku prije nove ere našli su se pod persijskom vlašću kada su Persijanci osvojili Vavilon. Prelijepa, mlada Jevrejka Estera, koja je živjela bez roditelja u Persiji pod starateljstvom ujaka Mordehaja ( jednim od jevrejskih pravednika – pravednici su u hebrejskoj tradici poznati pod imenom “cadik”) je protiv svoje volje odvedena u harem cara Ahašvera. On je od svih žena najviše volio Esteru, ali mu ona nije ništa odala o svom jevrejskom porijeklu. Veliki carski vezir Haman je imao plan da pobije sve Jevreje koji je , pak, osujećen zahvaljujući Esteri. Mlada Jevrejka je uspjela da nagovori cara Ahašvera da za novog vezira postavi Mordehaja, Esterinog rodjaka i očuha koji je radio kao dvorski službenik. PurimNa taj način je Jevrejima bilo omogućeno da se obračunaju sa svojim neprijateljima, a dan pobjede je proglašen praznikom gozbe i veselja.
Ime praznika potiče od riječi “ kocka” koja upućuje na “bacanje kocke”, jer je na taj način Haman odredio datum kada će da uništi Jevreje. Slavi se svake godine, 14.og dana mjeseca adara po jevrejskom kalendaru koji obično pada krajem februara ili u martu mjesecu. Kao i Hanuka i Purim ima više nacionalni nego vjerski značaj i spade u grupu praznika koji nisu strogo regulisani u Tori. U tom smislu je dozvoljeno raditi na ovaj praznik iako u nekim dijelovima jevrejske zajednice postoje ograničenja po ovom pitanju.
purimNajveseliji je od svih jevrejskih praznika i širok je spektar načina na koji se organizuje njegova proslava. Tradicionalno se čita priča iz Knjige o Esteri, uveče i sledećeg jutra ( Purim kao i svi drugi jevrejski praznici počinju uveče, po zalasku sunca). Tokom čitanja se galamom ismijava ime ozloglašenog carskog vezira Hamana za šta se koristi posebna čegrtaljka poznata pod jidiš imenom “grager”. Organizuju se proslave po kućama, priredbe, maskenbali, davanje poklona u hrani i piću. Trouglasti kolačići punjeni voćem zvanim hamantašen, koji podsjećaju na Hamanov trouglasti šešir, su posebno popularni i uobičajeni. Mnogi se oblače u maskirne kostime i nose maske.
Četiri glavne aktivnosti ( dobra djela ili tzv. micve) odlikuju Purim, a to su : zajedničko čitanje Knjige o Esteri, davanje poklona sa hranom prijateljima, dobrovoljna davanja za siromašne i praznična trpeza.

 

 

Read 3603 times Last modified on Friday, 11 November 2016 11:14