• SINAGOGA "ILONA VAJS"
    Illona Weiss Synagogue
  • MULTIMEDIJALNA SALA
    Conference room
  • JEVREJSKI KULTURNI CENTAR "ARIE LIVNE"
    Jewish Cultural Center "Arie Livne"
Monday, 07 December 2015 11:46

HANUKA - FESTIVAL SVJETLOSTI

Written by
Rate this item
(0 votes)

Arie Livne
PREDSJEDNIK JEVREJSKE OPŠTINE BANJA LUKA I PREDSJEDNIK JEVREJSKOG KULTURNOG CENTRA ARIE LIVNE UPUTIO ČESTITKU ČLANOVIMA JEVREJSKE ZAJEDNICE U REPUBLICI SRPSKOJ I IZVAN NJE POVODOM JEVREJSKOG PRAZNIKA HANUKA

HANUKA – POBJEDA SVJETLA NAD TAMOM

Šestog decembra Jevreji počinju da slave praznik Hanuku koji se naziva i Festival svjetlosti. Slavi se tokom osam noći koje započinju 25.kisleva po jevrejskom lunarnom kalendaru. Povodom proslave Hanuke se oglasio predsjednik Jevrejskog kulturnog centra Arie Livne koji je uputio čestitke cijeloj jevrejskoj zajednici u Republici Srpskoj, a narodima koji žive u njoj i sire poruku, da je medjusobno poštovanje i uvažavanje religijskih običaja, tradicije, kulturoloških različitosti jedini način na koji može opstati i napredovati društvena zajednica.
“ Na teritoriji današnjeg Izraela je 164. godine p.n.e počela pobuna jevrejskog naroda pod vodjstvom Makabejaca nad vojskom Antioha IV koji je pokušao da helenizuje Jevreje. Jevrejski pobunjenici su uspeli osloboditi Jerusalim i Sveti Hram nakon tri godine grčke vladavine. Hram je tokom borbi bio opljačkan, a ulje u svjetiljkama koje je bilo namijenjeno za njegovo osvjetljenje je prosuto. Samo u jednoj nije. Dogodilo se čudo, pa je ulje u jednoj svjetiljci osvjetljavalo hram osam dana. U spomen tom dogadjaju se pale svjećice osam dana tokom trajanja praznika”, podsjetio je g.Livne na dogadjaje koji su u vezi sa proslavom Hanuke i naglasio da je to praznik kojim se slavi pobjeda svjetla nad tamom, čistoće nad okaljanošću, duhovnog nad materijalnim.

hanukkahSvjećnjak na kom se pale svjećice se zove “hanukija” i ima osam krakova. Običaj je da se prvog dana pali jedna svjećica, a zatim po jedna svakog dana sve do kraja osmodnevne proslave Hanuke. Ovaj narodni običaj je ozakonjen u Talmudu.
Read 3472 times Last modified on Friday, 11 November 2016 11:11