• SINAGOGA "ILONA VAJS"
    Illona Weiss Synagogue
  • MULTIMEDIJALNA SALA
    Conference room
  • JEVREJSKI KULTURNI CENTAR "ARIE LIVNE"
    Jewish Cultural Center "Arie Livne"
Wednesday, 07 October 2015 13:13

Valentin Incko

Written by
Rate this item
(0 votes)

Visoki predstavnik BiH Valentin Incko - Jevrejski kulturni centar je ustanova od izuzetne važnosti za kulturni ambijent Bosne i Hercegovine

JEVREJSKA KULTURA JE NAŠA KULTURA


Kulturnoj manifestaciji „Dani Izraela i jevrejske kulture“, održanoj 3. septembra ove godine u Jevrejskom kulturnom centru, u Banja Luci je prisustvovao Visoki predstavnik BiH Valentin Incko. Kako kaže, zadovoljstvo mu je posjetiti kulturne manifestacije u jevrejskim kulturnim ustanovama u Sarajevu, Mostaru kada, medju brojnim obavezama, pronadje slobodno vrijeme. On jevrejsku kulturu i tradiciju definiše kao „našu“, prihvatljivu za sve kulture i civilizacije, a Jevrejski kulturni centar cijeni kao ustanovu „od izuzetne važnosti za kulturni ambijent u Bosni i Hercegovini“.

„ Meni se izuzetno dopada ova ustanova, jer je njenom izgradnjom Banja Luka postala bogatija za još jednu kulturnu ustanovu za koju mogu reći da obećava mnogo kada je riječ o kulturnim dogadjajima. Kako sam informisan, za godinu dana vašeg postojanja, uspjeli ste organizovati dosta značajnih projekata. Jer, da vas podsjetim, ja sam bivši kulturni radnik. Bio sam osnivač i prvi direktor Austrijskog instituta za kulturu u Pragu te pratim kulturna dešavanja u BiH“, nije krio zadovoljstvo posjetom Banja Luci i Jevrejskom kulturnom centru.

Povjerio je da mu je supruga nedavno bila u posjeti Izraelu, na hodočašću.

„ Ona je hrišćanka i odlučila je otići na hodočašće u Izrael, posjetiti mjesto gdje se rodio Isus Hrist i gdje je umro Isus Hrist. Vidjela je Nazaret, Betlehem i posjetila brojna mjesta sa hiljadugodišnjom tradicijom. Bila je fascinirana činjenicom, da svi Izraelci nemaju ista religijska i druga ubjedjenja. Da se razlikuje i jezik kojim govore, da se neki briju dok drugi imaju duge brade, da postojoje obitelji sa 12-oro djece, da su neki veliki vjernici dok su drugi ateisti, da je Izrael država sa raznolikostima koje se medjusobno prožimaju i čine je takvom, privlačnom, magičnom. A, sve je to naše, sve te znamenitosti, svako mjesto. Oni treba da nas interesuju i vežu. Na kraju krajeva, ako gledamo malo šire, Abraham ili Ibrahim je ista osoba.“

Sa predsjednikom Jevrejskog kulturnog centra Ari Livne ga veže dugogodišnje prijateljstvo koji je, po njegovom mišljenju, dokazao da čovjek može i mora preživjeti i u uslovima kada se to čini nemogućom misijom.

„ Imamo izuzetno dobru komunikaciju i jako ga cijenim. Za sve ono što je taj čovjek preživio se može reći, „svaka mu čast“. On je bio zatočen u mnogim logorima kao Jevrej i dokazao svoju snagu i jačinu. Nakon svega što je proživio, danas je njegov smisao života da promoviše jevrejsku kulturu i da na taj način prezentuje i državu Izrael. Prosto je nevjerovatno, od kud crpi svu tu energiju kada samo pomislim na njegove godine!?.“

To što jedan kulturni centar u svom nazivu ima prefiks francuski, američki, jevrejski ne znači da mora isključiv. Da radi na očuvanju i promovisanju američke, jevrejske i ine kulture. Naprotiv, gospodin Incko je mišljenja, da svaki kulturni centar treba povremeno da ugosti i predstavnike nekog drugog naroda.

„ Važno je i jedno i drugo, a to znači da se vodi računa o kulturnoj tradiciji naroda i zemlje koju predstavlja, ali i da ima sluha i za kulturna dogadjanja koja se tiču drugih. Jer, poenta djelovanja jednog kulturnog centra jeste univerzalnost. Nešto što je prihvatljivo za sve, nešto što može svako da razumije, da doživi. Poruke koje se emituju iz ovog centra se svakako tiču jevrejskog naroda, njegove kulturne baštine, ali su one istovremeno i univerzalne. Ovdje se mogu organizovati kulturne manifestacije drugih naroda kao što smo to mi radili u Austrijskom kulturnom centru, u Pragu. Dok sam tamo radio, imali smo običaj ugostiti predstavnike naroda koji nisu imali vlastiti prostor u kom bi djelovali. Navešću kao primjer Mormone koje smo često zvali da budu naši gosti. Tu su i Dani slovenačke literature , manifestacija koja je takodje organizovana pod okriljem Austrijskog kulturnog centra. Mislim da je to dobro, jer bi bilo dosadno da pratimo samo jednu kulturu.

Visoki predstavnik BiH Valentin Incko ima jasan stav kada je riječ o kulturi, religiji i njihovoj ulozi u životu čovjeka.

„ Bilo bi dosadno da jedna država funkcioniše bez različitosti. A, kao takve, one treba da nas više vežu, a manje razdvajaju. Jevrejska kultura sa svojom monoteističkom religijom, kao preteča drugih religija, je jako pogodna za uvezivanje tih drugih religija i kultura. Ona nam kazuje kako smo svi u suštini slični, koliko toga imamo zajedničkog i kako možemo naći puno toga zajedničkog da nas veže. Ona nas uči i kako da se poštujemo, jer poštovanje medju narodima, nacijama je jako važno.“

 

Read 3383 times Last modified on Tuesday, 08 November 2016 16:20
More in this category: « Đorđe Mikeš Arie Livne »