• SINAGOGA "ILONA VAJS"
    Illona Weiss Synagogue
  • MULTIMEDIJALNA SALA
    Conference room
  • JEVREJSKI KULTURNI CENTAR "ARIE LIVNE"
    Jewish Cultural Center "Arie Livne"
utorak, 26 januar 2016 19:46

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Autor
ocijeni
(1 glas)

holokaustPovodom obilježavanja 27.januara, datuma koji je odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija proglašen Medjunarodnim danom sjećanja na žrtve Holokausta, predstavnici Jevrejske opštne Banja Luka će 27.januara, u 10 časova položiti vijence na banjalučkom groblju, na Pobrdju.

Podsjetimo, nacistističke snage su u Drugom svjetskom ratu organizovano i planski radile na uništenju jevrejskog naroda što predstavlja jednu od najvećih tragedija u svijetu, jer je u Holokaustu ubijeno šest miliona Jevreja. Za realizaciju ovog monstruoznog plana su korišteni koncentracioni logori u kojima su pripadnici jevrejskog naroda mučeni i ubijani na najmonstruozniji način.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je prvog novembra 2005.godine usvojila Rezoluciju kojom je 27. januar proglašen kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. U određivanju datuma su se vodile istorijskim podatkom koji kaže, da su tog dana jedinice Crvene Armije oslobodile Aušvic-Birkenau, najveći logor smrti u porobljenoj Evropi .

pogledano 14176 puta Zadnji put promjenjen utorak, 26 januar 2016 19:59