• SINAGOGA "ILONA VAJS"
  Illona Weiss Synagogue
 • MULTIMEDIJALNA SALA
  Conference room
 • JEVREJSKI KULTURNI CENTAR "ARIE LIVNE"
  Jewish Cultural Center "Arie Livne"
nedelja, 29 novembar 2015 23:26

PROMOCIJA KNJIGE „IZ KOLIJEVKE U JASENOVAC“

Autor
ocijeni
(0 glasova)

Milan DasicU JEVREJSKOM KULTURNOM CENTRU „ARIE LIVNE“ ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE „IZ KOLIJEVKE U JASENOVAC“ AUTORA MILANA DAŠIĆA ČIJA TEMA JE STRADANJE SRPSKOG, JEVREJSKOG I ROMSKOG NARODA U LOGORIMA SMRTI POD VLAŠĆU NDH

ISTORIJA ZAPISUJE, POJEDINAC PAMTI,
DRUŠTVENA ZAJEDNICA PRUŽA PODRŠKU

U Jevrejskom kulturnom centru „Arie Livne“ je 23.11.2015.godine održana promocija knjige „Iz kolijevke u Jasenovac“ autora Milana Dašića, čiji je izdavač Centar za istraživanje rata i ratnih zločina Republike Srpske i Udruženje „Jasenovac-Donja Gradina“. Promociji su prisustvovali predsjednik centra Arie Livne, direktor JKC „Arie Livne“ Djordje Mikeš, istoričar i profesor na Filozofskom fakultetu Željko Vujadinović, književnici Ranko Pavlović, Boro Kapetanović, konzul Republike Srbije u Republici Srpskoj Vladimir Nikolić, pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Milica Kotur, predsjednik Skupštine grada Banja Luka Budimir Balaban, pjesnikinja Nevena Stošić, dr. Milutin Vučkovac, koji je kao dijete preživio jasenovački logor smrti, te druge zvanice iz javnog i kulturnog života grada i Republike Srpske.

Poznat i banjalučki književnik Boro Kapetanović je kazivanjem stihova iz Poeme o Jasenovcu ganuo prisutne i što je, prema mišljenju prisutnih, bio najbolji uvod u predstavljanje knjige.
Ranko PavlovicRecenzent ovog istorijskog djela i književniik Ranko Pavlović je podsjetio, da je promocija koja je organizovana u Kozarskoj Dubici naišla na veliki odaziv, ali da se, kako reče, napravila jedna mala greška, jer se više govorilo o knjizi i njenom sadržaju, značaju iz svih uglova, a nešto manje o autoru.
„Večeras ću riječ, mišljenje o knjizi prepustiti mojim kolegama, a ja ću se posvetiti autoru Milanu Dašiću. Riječ je o entuzijasti koji je objavio mnogo lijepih i zanimljivih knjiga, koji je izdavač i vlasnik izdavačke agencije koja trenutno „miruje“ čekajući neka bolja vremena. On je autor niza istorijskih manifestacija od velikog značaja za zajednicu u kojoj djeluje. To je čovjek koji je uvijek na mjestima gdje je prisutna knjiga, književna riječ kao što je to slučaj večeras u Jevrejskom kulturnom centru „Arie Livne“. Mogu još reći i to da je knjiga sadržajna, grafički bogato uradjena, ilustrovana, a što ponekad više govori i od same riječi“, rekao je književnik Pavlović.

Predsjednik centra Arie Livne se osvrnuo na period koji je kao pripadnik jevrejskog narod proživio pod nacističkom vlašću u Madjarskoj, podsjetio na stradanje svoje majke u logoru Aušvic, koja je ugušena u gasnim komorama i spaljena, jednog dijela porodice i drugog koji je stradao u jasenovačkom logoru. Gospodin Livne je podsjetio, da je sjećanje, pisana riječ jedan od načina kako da se strahote koje su počinile fašističke snage u Drugom svjetskom ratu ne zaborave, ali da je neophodna podrška nadležnih instititucija.
„Vidio sam svojim očima šta se sve dešavalo i to se ne može opisati ni u jednoj knjizi. Mog prijatelja Milana poznajem godinama. Ja znam kako je bilo teško ovakvu knjigu uraditi, koliko je trebalo vremena, ali i novca. Na žalost, čini mi se da ga za ovakve stvari ima sve manje. Znam, vremena su teška, ali imam pravo, iz moje pozicije koju mi niko više ne može ugroziti, a niti mi ponuditi bolju, da ukažem na izgradnju kompleksa Donja Gradina koji nikako da zaživi. Želio sam i imao dobru volju da se realizuje jedna razmjena nastavnog kadra iz Izraela i Republike Srpske kako bi djeca bila informisana o istorijskim dogadjajima koja se tiču oba naroda. A, jako je važno organizovati školska predavanja, jer se sjećanje na žrtve treba da stalno obnavlja. Vjerujte mi, učinio sam sve da se o ovome o čemu se večeras govori povede razgovor na mjestima koja raspolažu budžetskim sredstvima kako bi potakli realizaciju projekata koji čekaju i previše vremena. No, za sada nam ostaje da mislimo sa tugom, poštovanjem, ljubavlju na one koji su izgubili život“, zaključio je gospodin Livne.
On se osvrnuo i na aktuelna dogadjanja u svijetu koja nimalo ne idu u prilog bezbjednosti čovječanstva te podsjetio da imaju vezu sa jačanjem fašizma i nacizma.
„Nemojte misliti, imajući u vidu dogadjanja u Parizu i na mnogim lokacijama u svijetu, da se Holokaust ne može ponoviti. On se ne mora dogoditi na način na koji su to učinili nacisti, ali može na druge. Nemojte misliti da se u svijetu ne može pojaviti opet neki suludi mozak kao što je bio Adolf Hitler. Zato apelujem na vas, vašu generaciju, cjelokupnu javnost da učini sve da se zločin ponovo ne dogodi“, poruka je predsjednika centra Arie Livne. Podsjetio je na jačanje saradnje kroz Udruženje srpsko-jevrejskog prijateljstva koje se revitalizuje, na čijem ponovnom osnivanju se radi i poželio dobrodošlicu svim ljudima dobre volje u ustanovu koja nosi njegovo ime.

Milan DasicPublicista i izdavač knjige „ Iz kolijevke u Jasenovac“ Milan Dašić je podržao izlaganje predsjednika centra i izrazio žaljenje zbog reakcija u vezi aktivnosti koje su bile preduzete kada je riječ o realizaciji projekata čiji je cilj da se spasi i očuva sjećanje na žrtve genocida počinjenog od strane pripadnika NDH.
„Teško je reći bilo šta posle ovog što je rekao gospodin Arie Livne i Ranko Pavlović. Znate, kada smo organizovali promociju knjige u Domu kulture u Kozarskoj Dubici, on je bio pun, a sutradan je u spomen području Donja Gradina bilo pet hiljada prisutnih i malo njih je znalo pojedinosti vezane za zločine počinjene na tom mjestu. Sledeće godine je na istom mjestu sala bila još posjećenija, Donju Gradinu je obišlo oko sedam hiljada posjetilaca. Potpisana je Povelja o bratimljenju srpskih stratišta, Šumarice iz Kragujevca, Kozara, Šušnjari, Donja Gradina i Jasenovac. Onda je imenovan novi načelnik Kozarske Dubice i ideja o oživljavanju i njegovanju sjećanja na zločine se počela da gasi!?“
Kaže, da ga je na pisanje ove knjige najviše ponukala činjenica da mnoge žrtve nisu nikada pomenute ni u jednom spisu, novinskom članku, knjizi. Predočio je podatak o monstruoznim ubistvima civilnog stanovništva na području Kozarske Dubice, u Drakseniću gdje je pogubljeno 5.500 žene, djece, staraca, nedužnih ljudi. Opisao je kako su preživjeli nakon povlačenja ustaških snaga, iskopali grobnicu u koju su sahranili mrtve, njihove dijelove tijela.
„Jako mi je žao što su promocije knjiga koja govore o stradanju srpskog, jevrejskog, romskog naroda u Drugom svjetskom ratu više propraćene u „Frankfurtskim vestima“ koje se štampaju u Njemačkoj, Americi, Australiji, a malo ili skoro nikako u ovdašnjim medijima. „Frankfurstke vesti“ su u dva navrata cijelu stranicu posvetile knjizi „ Iz kolijevke u Jasenovac“. „Neko bi trebao da počne da vodi računa o tome“, podsjetio je autor Dašić na značaj istorijskih dogadjaja vezanih za Donju Gradinu i Jasenovac.

Istoričar, profesor na Filozofskom fakultetu u Banja Luci i recenzent knjige Željko Vujadinović je stava, da promocije ovakvih publicističkih djela imaju odredjenu težinu za društvenu zajednicu, jer to za nju predstavlja novi zadatak.
„Da li se to nama čini da se mnogo pisalo o Jasenovcu, da je došlo da zasićena teme!? Kao čovjek i istoričar ne mislim tako. Nakon što je socijalistička Jugoslavija zaustavila istraživanje dogadjaja u svjetlu činjenica, koja se tiču logora smrti u vrijeme vladavine NDH, radi bratimljenja naroda, uslijedili su ratni sukobi na tlu bivše SFRJ koji su aktuelizovali ta pitanja. A, pošto su bila neriješena postala su biti teret za novi sistem koji je trebao da se gradi. Ne smije se prelaziti preko krupnih stvari, jer istorija traži odgovore na nova pitanja. Medjutim, istoričari zadnjih godina nekako prelaze preko osnovnog principa koji je moto njihovog rada. On glasi, da se treba makar pokušati, nastojati pisati kako je bilo. Ali, istoričari prestaju da rekonstruišu stvari i počinju da stvaraju istoriju i ona u tom slučaju prestaje da bude nauka. To nije samo trend kod nas već i u svijetu“, poručio je profesor Vujadinović na ulogu istorije i istoričara.
Podsjetio je na značajnu ulogu Udruženja „Jasenovac-Donja Gradina“ ,čiji je član, koje je objavilo zbornik radova vezanih za održane konferencije u Njujorku, Banja Luci i Izraelu posvećenim zločinima u Jasenovcu. Jer, kako reče, 19.432 djece je ubijeno u logoru Jasenovac, a u knjizi čiji je recenzent je o svakom djetetu naveden tačan podatak, na koji način je stradalo, porijeklo. Zbog čega je obnavljanje sjećanja na njihovo stradanje potpuno u skladu sa pravilima istorije, profesionalniošću istoričara, u skladu sa onim što je profesor Vujadinović nazvao- kultura sjećanja.

U ime Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica Republike Srpske se obratio jedan od izdavača knjige, Dušan Pavlović. On je naglasio, da se centar zainteresovao za izdavanje knjige zahvaljujući autoru Milanu Dašiću i uz podršku Udruženja „ Jasenovac –Donja Gradina“. Gospodin Pavlović je naglasio da je stradanje djece, o čemu govori Dašićeva knjiga, bio jedan od presudnih momenata da se centar uključi u projekat.
„U ovom trenutku mi imao podatak da je u proteklom ratu stradalo 800 djece. To je još preliminarni broj i trebaće dosta rada da se dodje do relevantnih podataka. Knjiga Milana Dašića takodje govori o stradanju djece i mi smo odlučili da se angažujemo, da se aktivira ta kultura sjećanja. U suprotnom, može da nam se ponovo nametne problem. Istorija ima svoj tok, ona se ne može cjepkati, jer samo kontinuiranim povezivanjem istorijskih dogadjaja i njihovim relevantnim tumačenjem možemo doći do pravih istina“, zaključio je Pavlović uz napomenu da, svako treba da pamti onoliko koliko može, da to čuva u sjećanjima.

Uslijedio je recital pjesnikinje Nevene Stošić koja je svoju pjesmu posvetila priznatom banjalučkom ljekaru dr. Vučkovcu, koji je kao malo dijete preživio Jasenovac, u njemu izgubio majku, oprostio počinjena zvjerstva, ali ne, kako reče, i zaboravio. Uručene su četiri knjige direktoru Jevrejskog kulturnog centra „Arie Livne“ Djordju Mikešu, ustanovi koja je podržala aktivnosti vezane za promociju knjige, konzulu Republike Srbije Vladimiru Nikoliću koji ne zaboravlja da prisustvuje dogadjajima vezanim za stradanja u Drugom svjetskom ratu i uopšte dogadjajima koji su od važnosti za jačanje veza izmedju Srbije i Republike Srpske, predsjedniku Skupštine grada Banja Luka Budimiru Balabanu. Promocija knjige je završena citiranje odlomaka iz poeme „ Damar jasenovački“ književnika Ranka Pavlovića.

 

 • boro-kapetanovic
 • image-0784e5e25c7be5eb5cbf0946eab5aa9e4388eed928462835810dfbb742b6664a-V
 • image-1b5186585109be9bee8046c9612b63f36ae0d839f0dd7b2551cb9af4333fd019-V
 • image-49dc335ab0ac90e5de2625c85abcbe4bd6a70f8a56ea5189fb6f0d86e2cdf560-V
 • image-8d267fd870fd0aacb65fb09bc5c337b222d8d8e811c708c17606c9d20ed7f3d2-V
 • image-a2c3925eb7649a4a06c661b44f89c342499ccfa101783258b1fdba09009f8b1e-V
 • image-b1293d04167f1d50c8df71742c76e742e7c51434c92e8fcd37bac014af526c76-V
 • image-cee816ba095f0f3d5287545b19ef88531e2faf38fea90519659242ed7fbf1dec-V
 • image-d4454fda4c3bc19bb29c83eb752b14805f81e3351a7332363faee1fc9bd87364-V
 • image-d7d9adb4b912367aa9ea73610fd5e9dc004b7006f8d465e559148b05e5bb3a33-V
 • image-ecddf7ec3b8cf51df8dca2e1658b8485e3b0c8f7a0e502e2927fa8b9c94e4ea7-V
 • milan-dasic
 • promocija-knjige

 

pogledano 57897 puta Zadnji put promjenjen ponedeljak, 30 novembar 2015 00:10