• SINAGOGA "ILONA VAJS"
  Illona Weiss Synagogue
 • MULTIMEDIJALNA SALA
  Conference room
 • JEVREJSKI KULTURNI CENTAR "ARIE LIVNE"
  Jewish Cultural Center "Arie Livne"
ponedeljak, 11 januar 2016 09:21

ODRŽANA OSNIVAČKA SKUPŠTINA DRUŠTVA SRPSKO-JEVREJSKOG PRIJATELJSTVA

Autor
ocijeni
(2 glasova)

U Vijećnici „Banski dvor-Kulturni centar“ u Banja Luci je 8.januara ove godine održana Osnivačka skupština Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva kojoj su prisustvovale brojne zvanice iz javnog, kulturnog, političkog života Republike Srpske. Ideja o osnivanju društva je inicirana davne 1992.godine, ali su ratne okolnosti spriječile njenu realizaciju. Nakon dvije i po decenije je zahvaljujući prvenstveno g.Arie Livne, predsjedniku Jevrejske opštine Banja Luka, direktoru Jevrejskog kulturnog centra „Arie Livne“ Djordju Mikešu, prof.dr.Aleksandru Lazareviću, direktoru banjalučke „Gimnazije“ Zoranu Pejašinoviću, advokatu Aleksandru Sajiću, prof.dr.Nikoli Mojoviću, predstavnicima kulturnih institucija u RS, privrednicima sa područja banjalučke regije je Republika Srpska dobila društvenu organizaciju čiji je osnovni cilj očuvanje tradicije, jačanje kulturne saradnje izmedju srpskog i jevrejskog naroda te druge aktivnosti.

 

NE ZABORAVITI PROŠLOST I GRADITI BOLJU BUDUĆNOST

Aleksandar SajicPredsjedavajući Skupštine Društva srpskog-jevrejskog prijateljstva advokat Aleksanadar Sajić je prisutne informisao o osnovnim ciljevima i zadacima društva, organima upravljanja i njihovim obavezama. Posebno se osvrnuo na izradu nacrta Statuta Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva u čemu su članovi inicijativnog odbora uložili maksimalan trud da odredbe nacrta budu u skladu sa zakonskim, etičkim i moralnim regulama. Član Upravnog odbora Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva i profesor Pravnog fakulteta u Banja Luci Nikola Mojović je potom predočio odredbe statuta koji je je jednoglasno prihvaćen, a učesnicima skupa su podijeljene pristupnice za članstvo u društvo.

Potpredsjednik društva, Zoran Pejašinović, direktor banjalučke “Gimnazije”, je podsjetio da su aktivnosti na osnivanju društva započele prošle godine nakon razgovora sa g.Arie Livne koji je podržao deju o reaktiviranju društva iz 1992.godine.

“ Inicijativni odbor koji čine moja malenkost, direktor Jevrejskog kulturnog centra “Arie Livne” Djordje Mikeš, advokat Aleksandar Sajić i njegovi saradnici, doktor Aleksandar Lazarević, otac Dragan Grujić iz eparhije Banjalučke, Ivana Levi, Tatjana Savić, Aleksandra Stevandić iz Jevrejske opštine Banja Luka i članovi Upravnog odbora Jevrejskog kulturnog centra “Arie Livne”, pomoćnik ministra prosvete i kulture Milica Kotur, prof.dr. Nikola Mojović, direktor Narodne I univerzitetske biblioteke RS Ljiljana Petrović Zečić, direktor Narodnog muzeja RS Nada Puvačić, direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković, direktor Dječijeg pozorišta RS Predrag Bjelošević, Nives Jakovljević, Saša Travar i Ivana Djurić iz “Gimnazije” u Banja Luci te još nekolicina njih je nakon tri zasjedanja ponudio odredbe Statuta Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva koji je na obostrano zadovoljstvo večeras usvojen. Želio bih da naglasim, da su Jevreji jedinstven narod u svijetu, jer su nakon dvije hiljade godine uspjeli da sačuvaju svoj identitet, da se revitalizuju kao narod. To je jedinstven slučaj u istoriji. Podsjetiću vas da je u 19.vijeku na području Palestine, obećane zemlje živjelo 12.000 Jevreja, a da su nakon 1948. godine na tim prostorima uspjeli da obnove svoju državu. To su tako uradili da ih danas ima petstotina puta više, preko šest milona”, kratko se osvrnuo Pejašinović na istorijski put jevrejskog naroda ne zaboravljajući podsjetiti na “Holokaust” koji, kako reče, svjetska memorija još nije zapamtila kada je riječ o zločinima. Za državu Izrael je rekao da je čudo po svom vaskrsnuću , jer je u teškom okruženju u kom je nastajala uspjela da postane vojna, naučna, tehnička, kulturna i privredna velesila iako je, kaže, riječ o pustinjskoj zemlji. “ Želio bih još reći i to, a to je možda i najvažnije za opstanak jednog naroda, da Jevreji imaju jako uvriježenu kulturu sjećanja. “ Ako te zaboravim Jerusaleme dabogda mi se desnica osušila”, rečenica je kojom su sebe hrabrili kroz vijekove.” Pejašinović je predočio da su i Srbi kao narod prošli kroz teške istorijske momente, a da su dogadjanja u Drugom svjetskom ratu i stradanja oba naroda uticala na jačanje medjusobnih veza.

Arie LivnePredsjednik Jevrejske opštine Banja Luka i jedan od nazaslužnijih što je Banja Luka i Republika Srpska dobila kulturnu ustanovu kakav je Jevrejski kulturni centar “Arie Livne”, otvorenu za sve ljude dobre volje bez obzira na nacionalnu, vjersku drugu pripadnost, g.Arie Livne je bio ganut atmosferom i brojem prisutnih u vijećnici.

“ Da budem iskren , nisam očekivao ovoliki odaziv, ali, eto, prevario sam se. Ovo bi trebalo da bude znak da smo na dobrom putu kada je reč o budućem radu Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva. Znate. odnosi izmedju bivše Jugoslavije i Izraela nisu bili baš najbolji. U medjuvremenu su usledili dogadjaji koji su doveli do toga da su danas odnosi izmedju Srbije i Izraela izuzetno korektni. Ali , mi smo ovdje u Republici Srpskoj i nama je važno da mi sa Izraelom i jevrejskim narodom gradimo dobre odnose i činimo sve na njihovom jačanju. Jevrejska zajednica u Republici Srpskoj i Banja Luci je malobrojna, a da nas bude tako malo su se “pobrinule” ustaške i nacističke snage koje su učinile sve da nas nema ili da nas ima što manje. Moja mnogobrojna porodica je stradala u “Holokaustu”, ali ja ne mrzim. Ja sam od onih koji kaže, “Ovo vam nikada nećemo zaboraviti”. Srpski i jevrejski narod ima mnoga toga zajedničkog, a sudbina je ta koja nas definitivno spaja. Kao što znate, jevrejski narod je hiljadama godina živeo bez svoje države, a onda je dobio svoju obećanu zemlju. Srpski narod je pet vekova živeo pod turskom imperijom i preživeo zahvaljujući snažnoj veri, religiji. A, isto to važi i za jevrejski narod”, podsjetio je g.Arie Livne na istorijske trenutke kroz koje su prošli pripadnici oba naroda i koji su uticali na stvaranje tradicionalnog prijateljstva koje, po njemu, treba da se nadogradjuje upravo kroz rad Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva. Naglasio je, da je srpski narod svo vrijeme bio prijateljski raspoložen prema jevrejskom narodu, da je bio lišen agresivnog antisemitizma i da to jevrejski narod itekako pamti. “ Srpskom narodu nikada nećemo zaboraviti što su pokazali veliko prijateljstvo i humanost prema nama i zato je ovo udruženje, društvo tu da čuva te uspomene i vrednosti. Mi smo tu, svi zajedno, da stvaramo jednu lepšu budućnost za oba naroda”, poruka je g.Arie Livne.

Djordje MikesDirektor Jevrejskog kulturnog centra “Arie Livne” Djordje Mikeš je podsjetio prisutne na značaj kulturnih dogadjaja koje je centar organizovao za godinu dana svog postojanja te značaj koji za malobrojnu jevrejsku zajednicu, grad, Republiku Srpsku i region ima reaktiviranje Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva.

“ Rodjen sam u Novom Sadu, tamo gdje je gospodin Arie Livne odrastao. Godine 1954 sam se sa porodicom doselio u Banja Luku i pretpostavljam da spadam u krug najstarijih Jevreja u gradu, a, ako to nisam onda sam zasigurno jedan od rijetkih kome su otac i majka bili Jevreji i čija prethodna generacija je kompletno stradala u Holokaustu. Moram da naglasim, da smo se uvijek osjećali dijelom ove sredine i nikada nismo imali ni najmanje neugodnosti zato što smo Jevreji. Živjeli smo zajedno i živićemo i dalje”, obratio se prisutnima g.Mikeš. Predočio je, da je u Banja Luci prije Drugog svjetskog rata živjelo 350 Jevreja, da su bile dvije sinagoge, da su dali značajan doprinos gradu i regiji, ali da je nakon okončanja rata njihov broj znatno smanjen. “ Nekako smo se, da tako kažem, provlačili svo ovo vrijeme i opstali kao jedna mala zajednica. Prvenstveno zahvaljujući gospodinu Arie Livne i pozitivnom promišljanju zajednice u kojoj živimo o tome, kakav je položaj Jevreja u svijetu, uspjeli smo da dobijemo Jevrejski kulturni centar koji nosi ime po g.Livne i čiji sam direktor, a što je za mene velika čast, ali i veliki izazov i zadatak. Naš centar je gostoprimljiv za sve ljude dobre volje, a sada imamo i ovo društvo koje će za bazu svog djelovanja imati upravo centar, jer je registrovano na adresi, ulica Gavre Vučkovića br.2, a to je adresa centra”. Istakao je ulogu kulturne ustanove, podsjetio na aktivnosti medju kojima i humanitarnog karaktera koje su organizovane za godinu dana njenog postojanja i uputio poziv svim zaintersovanima da budu gosti, ali i oni koji će svojim prijedlozima, idejama da učestvuju u realizaciji projekata od interesa za oba naroda.

Aleksandar LazarevicPredsjednik Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva, doktor Aleksanadar Lazarević je kroz emitovanje kratkometražnog video-zapisa predočio značaj i ulogu njegovog osnivanja.

„ Na slajdovima vidite mene i moje kolege kardiohiruge, Jevreje. Profesor Lotan je bio gost u Banja Luci. Kada je ugledao Vrbas, a sjedili smo u restoranu „Kej“, je rekao, da je to najljepše mjesto na svijetu koje je vidio, jer Izrael toga nema. To su bila i profesionalana i privatna druženja, nas, kolega iz zdravstva. A, što znači da je to jako dobro za budućnost ovog društva koje će biti tu da podrži mnoge projekte i ne samo iz oblasti medicine. Kada smo kod saradnje sa Izraelom u oblasti medicine, moram pomenuti moje kolege iz Republike Srpske koji su nakon edukacije na tamošnjim klinikama stekli zavidnu reputaciju. Medju njima ću izdvojiti Sašu Lončara koji je proveo šest godina u Izraelu stičući nova znanja i iskustva. Za njega i još nekoliko njih su profesori sa VMA u Beogradu rekli, da su to vrhunski edukovani mladi ljudi“. Doktor Lazarević je naglasio, da je zadatak društva njegovanje tradicije, kulture sjećanja, obilježavanje istorijskih datuma. „Ono što treba da naučimo od jevrejskog naroda jeste, kako da se ta kultura sjećanja održi. Društvo ima za cilj da saradjuje sa srodnim udruženjima i organizacijama, kako u zemlji tako i u inostranstvu, da radi na jačanju medjunacionalnog razumjevanja, povjerenja, tolerancije. Tu je borba protiv ksenofobije i antisemitizma te afirmisanje humanističkih ideja i antifašističke tradicije. Da se obilježavaju datumi na mjestima stradanja srpskog i jevrejskog naroda“, ukratko je predočio osnovne ciljeve i zadatke društva te podsjetio na riječi g.Arie Livne, da je jako važno uključiti mlade ljude u njegove aktivnosti. Na kraju izlaganja je dr. Lazarević pozvao g.Arie Livne da mu uruči prvu člansku kartu Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva.

Čovjek sa izuzetnom profesionalnom biografijom, diplomirani inžinjer elektrotehnike Slobodan Bošković se fokusirao na pitanje, šta čini srpski narod na očuvanju svog identiteta i tradicije te ukazao na razliku izmedju srpskog i jevrejskog naroda kada je riječ o ovoj temi.

„ Ja ću morati reći nekoliko rečenica o onome što je, pa, moglo bi se reći, bilo tragično za srpski narod i onom što razlikuje srpski i jevrejski narod. A, to je , da je jevrejski narod kroz cijelu svoju istoriju, zahvaljujući kulturi, religiji uspio da sačuva svoj identitet dok, mi, Srbi, nismo sačuvali niti na osnovu kulture koju smo imali niti sa religijom koju smo imali. Selili smo se, i kako reče Njegoš u „Gorskom vijencu“, „ izrodjavali smo se“. Vjerovatno u Evropi, a i šire nije poteklo više naroda i nacija, više jezika kao što je to učinjeno od srpske kulture i tradicije“.

Osnivačkoj skupštini srpsko-jevrejskog prijateljstva je prisustvovao i bivši Predsjednik RS, a danas predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić sa suprugom koji je izrazio zadovoljstvo pozivom da prisustvuje skupu te ukazanim poštovanjem. Naime, pred zvanicama mu je uručena članska karta društva.

„ Za mene je ovo prijatno iznenadjenje i mislim da postoji mnogo razloga za razvijanje srpsko-jevrejskog prijateljstva. Gradu Banja Luci i RS je potrebno jedno ovako društvo, a njegova budućnost će zavisti od djelovanja ljudi koji su njegovi članovi. Siguran sam da dok je g.Arie Livne medju nama, da će društvo funkcionisati. Ali, vjerujem i u ljude koji su njegovi osnivači, u doktora Lazarevića, jer su njegova poznanstva sa članovima jevrejske zajednice širom svijeta prilično jaka i mislim da je to dobro za društvo da ne ostane samo na tome da bude formalnog karaktera. A, takav je slučaj, znate i sami, često sa društvima na ovim prostorima, jer nije lako rukovoditi, djelovati....U svakom slučaju, od srca želim svako dobro i vjerujem u uspjeh Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva“, uputio je čestitke g.Čavić.

Osnivačkoj skupštini su trebali da prisustvuju Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović, kojima su takodje trebale da budu uručene članske karte, ali su ih obaveze spriječile.

 

Organizaciona struktura Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva
Jednoglasnom odlukom je za počasnog predsjednika izabran g.Arie Livne, predsjedavajući skupštine Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva je Aleksandar Sajić, na mjesto predsjednika je imenovan dr. Aleksanadar Lazarević, a dva potpredsjednika su Djordje Mikeš i Zoran Pejašinović i sekretar Nives Jakovljević. Članovi Upravnog odbora Društva Srpsko-jevrejskog prijateljstva su: predsjednik Jevrejske opštine Banja Luka Arie Livne, Zoran Pejašinović, Djordje Mikeš, Aleksandar Sajić, Aleksandra Stevandić Rakas, Ivana Levi, Tatjana Savić, dr. Sanja Sibinčić, Slobodan Puhalac, Ljubo Ćubić, Boris Goronja, Berislav Djurić, prof.dr. Nikola Mojović, dr. Jovan Ćulum.

 

 

 • 1
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 2
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 3
 • 30
 • 31
 • 32
 • 33
 • 34
 • 35
 • 36
 • 37
 • 38
 • 39
 • 4
 • 40
 • 41
 • 42
 • 43
 • 44
 • 45
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9

 

pogledano 55315 puta Zadnji put promjenjen utorak, 12 januar 2016 07:33