• SINAGOGA "ILONA VAJS"
    Illona Weiss Synagogue
  • MULTIMEDIJALNA SALA
    Conference room
  • JEVREJSKI KULTURNI CENTAR "ARIE LIVNE"
    Jewish Cultural Center "Arie Livne"
utorak, 15 novembar 2016 09:43

POZNATI IZRAELSKI KNJIŽEVNIK AMIR OR POSJETIO JEVREJSKI KULTURNI CENTAR „ARIE LIVNE“

Autor
ocijeni
(0 glasova)

Amir OrDesetog novembra ove godine, u Kulturnom centru Banski dvor je gostovao izraelski književnik Amir Or gdje mu je uručena nagrada „Evropski atlas lirike“ koju treću godinu zaredom dodjeluje izdavač „ Kuća poezije“ i istoimena asocijacija književnih prevodilaca Banja Luka. Žirijem je predsjedavala književnica Fiona Sampson (London), a ljubitelji poezije, proze su imali priliku da se druže sa našim eminentnim književnim stvaraocima, Vidom Ognjenović, Biserkom Rajčić, Tanjom Kragujević, Gojkom Božovićem, Milenkom Stojičićem, Zdravkom Kecmanom, Minjom Golubović.
Fiona SampsonNakon dodjele nagrade je književnik Amir Or zajedno sa Fionom Sampson posjetio Jevrejski kulturni centar „Arie Livne“, gdje se u neformalnom razgovoru sa direktorom centra Djordje Mikešom upoznao sa dosadašnjim radom kulturne ustanove te posjetio sinagogu „Ilona Vajs“. G. Or je izrazio zadovoljstvo radom i organizacijom centra i činjenicom, da na ovim prostorima postoji ustanova čiji je cilj očuvanje tradicije i kulturne baštine jevrejskog naroda, ali i promovisanje kultura drugih naroda i nacija.

Izraelski pjesnik, esejista, urednik i prevodilac svjetskog renomea, Amir Or je rodjen u Tel Avivu 1956.godine. U mladosti je bio pastir, gradjevinski radnik, restaurator, a potom je paralelno studirao filozofiju i uporednu religiju na Univerzitetu u Jerusalemu gdje je kasnije predavao religiju Stare Grčke. Predavao je poeziju na univerzitetima u Izraelu, Velikoj Britaniji, Japanu. Objavio je 11 knjiga poezije, a njegove pjesme su do sada prevedene na više od 30 jezika. Osnivač je i urednik izdavačke kuće „ Helikon“, ali i festivala poezije „ Šar“. Član je Evropske mreže za programe kreativnog pisanja i nacionalani je koordinator programa „ Pesnici za mir“ pod pokroviteljstvom UN.

pogledano 7456 puta Zadnji put promjenjen utorak, 15 novembar 2016 09:57