Printaj ovu stranu
utorak, 10 januar 2017 09:37

GODIŠNJE ZASJEDANJE SKUPŠTINE DRUŠTVA SRPSKO-JEVREJSKOG PRIJATELJSTVA

Autor
ocijeni
(0 glasova)

GODINA U KOJOJ SU POSTIGNUTI ZNAČAJNI REZULTATI

Aleksandar LazarevicOsmog januara 2017.godine, u Jevrejskom kulturnom centru „Arie Livne“ je održana redovna, godišnja skupština Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva kojoj su prisustvovali, počasni predsjednik društva g. Arie Livne, predsjednik društva prof.dr. Aleksandar Lazarević, potpredsjednici, direktor JKC „Arie Livne“ Djordje Mikeš i direktor banjalučke „Gimnazije“ Zoran Pejašinović te članovi Upravnog odbora Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva.
Predsjednik društva, prof.dr. Aleksandar Lazarević je predočio izvještaj o radu u 2016. godini, a potpredsjednik Djordje Mikeš finansijski izvještaj. Usvojen je plan aktivnosti za 2017.godinu.
Doktor Aleksandar Lazarević je podsjetio prisutne na aktivnosti, kulturne i društvene dogadjaje koji su organizovni u protekloj godini u saradnji sa JKC „Arie Livne“ i Jevrejskom opštinom Banja Luka medju kojima su, obilježavanje Medjunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta te učešće na Svetosavskoj akademiji ( 27.01), obilježavanje vjerskih praznika Purima ( 23.03) i Pesaha ( 23.04.), svečani prijem kod Predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika (april mjesec), polaganje vijenca u Donjoj Gradini (08.05), obilježavanje Medjunarodnog dana borbe protiv fašizma (09.05), organizovanje manifestacije „Dani Izraela i jevrejske kulture“ (16. i 17. 09. ), proslava Nove godine po jevrejskom kalendaru (02.10.) i obilježavanje vjerskog praznika Hanuka (24.12.)
Arie LivneIzabrani su i novi članovi Upravnog odbora, Aleksandar Sajić, Marinko Umićević, Larita Vujković, Predrag Bjelošević, Radmila Karanović, Ljiljana Čavić.
Predsjednik Jevrejske opštine Banja Luka Arie Livne je pozdravio prisutne, čestitao na aktivnostima koje su organizovane u protekloj godini.
“Hvala doktoru Lazareviću i članovima društva na zalaganju da ono postane prepoznatljivo i za godinu dana je postignut značajan pomak. Imali smo lepih kulturnih dogadjaja, društvenih, javnost je postala biti zaintersovana. Iskreno se nadam, da će se tradacija nastaviti. Imamo u planu organizovanje odlaska u Izrael. Želeo bih još nešto da kažem. Naime, ovde, u centru se organizuju kulturne manifestacije koje se tiču tradicije i običaja jevrejskog naroda. Trebalo bi, imajući u vidu da su članovi društva iz reda jevrejskog i srpskog naroda, da se posveti pažanja i gostovanju srpskih umetnika, muzičara te predstave kulture i običaji srpskog naroda.

 

Osmog januara 2016.godine, u Vijećnici “Banski dvor-Kulturni centar” je održana Osnivačka skupština Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva. Ideja o osnivanju društva je inicirana davne 1992.godine, ali su ratne okolnosti spriječile njenu realizaciju. Nakon dvije i po decenije, zahvaljujući prvenstveno g. Arie Livne, predsjedniku Jevrejske opštine Banja Luka, direktoru JKC “Arie Livne” Djordju Mikešu, prof.dr. Aleksandru Lazareviću, direktoru banjalučke “Gimnazije” Zoranu Pejašinoviću, advokatu Aleksandru Sajiću, prof.dr. Nikoli Mojoviću, predstavnicima kulturnih institucija Republike Srpske, privrednicima sa područja banjalučke regije je Republike Srpska dobila društvenu organizaciju čiji je osnovni cilj očuvanje tradicije, jačanje kulturne saradnje izmedju srpskog i jevrejskog naroda te druge aktivnosti. Jednoglasnom odlukom je za počasnog predsjednika izabran g. Arie Livne, predsjedavajući skupštine advokat Aleksanadar Sajić, za predsjednika je imenovan prof.dr. Aleksandar Lazarević, dva potpredsjednika, Djordje Mikeš i Zoran Pejašinović i sekretar Nives Jakovljević. Za čanove Upravnog odbora Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva su imenovani, g. Arie Livne, Zoran Pejašinović, Djordje Mikeš, Aleksandar Sajić, prof.dr. Nikola Mojović Aleksandra Stevandić Rakas, Ivana Levi, Tatjana Savić, dr. Sanja Sibinčić, Slobodan Puhalac, Ljubo Ćubić, Boris Goronja, Berislav Djurić.

 

 • 001
 • 002
 • 003
 • 004
 • 005
 • 006
 • 007
 • 008
 • 009
 • 010
 • 011
 • 012
 • 013
 • 014
 • 015
 • 016
 • 017
 • 018
 • 019
 • 020
 • 021
 
KONCERT TRIA „ RUBINSTEIN KLEZMER PROJECT“

TRI PRIJATELJA JEDAN PUT - TRI PRIJATELJA JEDNA HARMONIJA

Nakon održanog zasjedanja redovne skupštine Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva je publika imala priliku uživati u bravuroznom nastupu tria pod imenom „ Rubinstein Klezmer Project“, njihovoj virtuelnoj tehnici, sjajnim aranžmanima i efektnoj kombinaciji instrumenata. Radi se o jednoj od specifičnih „klezmer“ skupina današnjice koju predvodi violinistički virtuoz iz Izraela, Ya,akov Rubinstein.
Frano Y. MartincevicKlavirista, Frano Y. Martinčević Kolonomos, koji je muzičko školovanje započeo sviranjem klavira, a zatim talenat razvijao na svim vrstama klavijatura, uključujući i klasične orgulje na Norveškoj akademiji u Oslu, je izrazio zahvalnost pozivom da trio gostuje u JKC „Arie Livne“ .
„Drago nam je što nastupamo pred banjalučkom publikom u ovom kulturnom centru, a nadamo se da ćemo nastupiti i na sceni Kulturnog centra Banski dvor. Reći ću vam, da je naš trio jedan sjajan glazbeni projekat koji je nastao u Norveškoj prije šest godina. Tada smo se ja i maestro Ya,akov Rubinstein dogovorili, da krenemo u ovaj projekat u kom bi stilski sublimirali poznate etno glazbene stilove iz istočne i južne Evrope u kombinaciji sa balkanskim melosom, sefardskom romansom i izraelskom, ritmičnom pentatonikom. Ovaj stil u skraćenoj verziji se popularno naziva danas u svijetu „ World Music“ ili „ Cross-over stile“. No, mi smo mu još dodali pridjev - „multietno stil“.
Almir MeskovicNa početku nam se pridružio i naš mladi kolega Almir Mešković iz Tuzle, koji je jedan od najboljih harmonikaša njegove generacije sa područja bivše Jugoslavije. I tako je krenula ova priča za koju se uskoro ispostavilo da je bila pun pogodak, jer smo uz virtuoznu tehniku, sjajne aranžmane i našu itekako klasičnu podlogu te druge izuzetno rijetke, ali i efektne kombinacije instrumenata (violina, klavir, harmonika) počeli da intrigiramo javnost, poznavaoce muzike, ljubitelje dobrih nota. Bilans je nastup u desetak evropskih, afričkih i azijskih zemalja, a u regionu smo imali sjajne nastupe u Lisinskom i Mimari (Zagreb), nastup na „Sarajevskoj zimi 2014“, u Domu Armije u Sarajevu te nastupi u srednjoj Bosni. Izgradili smo ime koje u svijetu etno glazbe predstavlja svjetski brend. Želio bih još samo reći, da je najprestižnija diskografsko-izdavačka kuća za etno glazbu u svijetu „ Arc Music“ iz Londona potpisala sa nama dugogodišnji ugovor i izdala prvi CD pod nazivom „ Fidler on the road“ 2013.godine“. Na kraju je dodao, da kada ih pitaju, a ko su oni sem što su muzičari koji sjajano rade svoj posao, naš sagovornik reče, da su oni – tri prijatelja i jedan put i tri prijatelja i jedna harmonija.
Yaakov RubinsteinVeliko je svjetsko ime idejni tvorac tria Ya,akov Rubinstein. Za njega slovi, da je poznat i priznat u svim muzičkim sredinama u svijetu. Nastupa od svoje sedme godine na koncertima u Evropi, Izraelu, Japanu, Kini, SAD. Muzičko školovanje je započeo u gradu Holonu, a nastavio kod svjetski priznate profesorice violine Ilone Feher. Studije je završio u Tel Avivu, a školovanje nastavio u Frankfurtu i Njujorku kod koncertnog majstora i dirigenta Njujorške filharmonije. Kao solista je nastupio sa mnogim orkestrima poput Bamberškog simfonijskog orkestra, Komornog ansambla iz Mannheima, Brandenburške filharmonije, Orkestra mladih iz Basela, Izraelskog komornog orkestra i mnogih drugih. Bio je koncertmajstor Berlinske filharmonije. Od 1995. do 2009.godine je bio prva violina Bamberškog simfonijskog orkestra, izvodio recitale u cijeloj Evropi, SAD, Južnoj Americi, Izraelu te nastupio sa najpoznatijim dirigentima svijeta.
Namladji član tria „Rubeinstein Klezmer Project“, Almir Mešković (harmonika) je diplomirao u klasi slavnog virtuoza i pedagoga na harmonici, prof.dr. Zorana Rakića, na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a magistrirao u Oslu na „Norges Musikkhogskole“. Jedan je od najboljih harmonikaša svoje generacije na teritoriji bivše Jugoslavije. Pobjednik je mnogih takmičenja u Italiji, Španiji, Poljskoj, Češkoj, Ukrajini, Portugalu, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Rumuniji, Njemačkoj.

 • 022
 • 023
 • 024
 • 025
 • 026
 • 027
 • 028
 • 029

 

 

pogledano 16281 puta Zadnji put promjenjen utorak, 10 januar 2017 10:07
Cvijeta Arsenić

Posljednje od Cvijeta Arsenić