• SINAGOGA "ILONA VAJS"
  Illona Weiss Synagogue
 • MULTIMEDIJALNA SALA
  Conference room
 • JEVREJSKI KULTURNI CENTAR "ARIE LIVNE"
  Jewish Cultural Center "Arie Livne"
ponedeljak, 30 januar 2017 15:46

PREDSTAVNICI JEVREJSKE OPŠTINE BANJA LUKA I DRUŠTVA SRPSKO-JEVREJSKOG PRIJATELJSTVA POLOŽILI VIJENCE NA GROBLJE ŽRTAVA HOLOKAUSTA

Autor
ocijeni
(0 glasova)

ZLOČIN KOJI SE NE SMIJE ZABORAVITI NITI PONOVITI

Povodom obilježavanja 27.januara, datuma koji je odlukom Generalne skupštine UN-a proglašen Medjunarodnim danom sjećanja na žrtve Holokausta, predstavnici Jevrejske opštine Banja Luka, Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva, izaslanik Predsjednika Republike Srpske su odali počast i položili vijence na jevrejsko spomen obilježje, na Novom groblju u Banja Luci. Poruka je, da se zločini počinjeni nad jevrejskim narodom u Drugom svjetskom ratu ne smiju zaboraviti te da treba činiti sve da se nikada više ne ponove.
Holokaust jedna od najvećih tragedija koja se dogodila u svijetu, u dvadesetom vijeku. Na najmonstruozniji način je ubijeno oko 6.000.000 pripadnika jevrejskog naroda. No, i danas se ratovi vode na raznim lokacijama i mir u svijetu je ugrožen.
„ Postoje oni koji bi da negiraju razmjere tragedije čija je žrtva bila jevrejski narod, da porede sa zločinima koji su počinjeni u proteklom ratu na teritoriji zemalja bivše Jugoslavije ili sa tragedijama koje se ovog trenutka dogadjaju na nekim lokacijama u svijetu. Ja moram da kažem, da tako sličnih situacija kao što je bio Holokaust nema, jer je riječ o sistematskom uništenju jednog naroda, planiranom zločinu od strane fašističkih snaga u jednoj od najcivilizovanijih zemalja u svijetu. Zločin koji je bio ozakonjen. Mi smo danas položili vijence i na prigodan način se podsjetili, šta za nas Jevreje i za sve ostale znači ovaj dan. U Aušvicu je ubijeno 1.100.000 ljudi. To je malo manje nego što Republika Srpska ima stanovnika“, podsjetio je potpredsjednik Jevrejske opštine Banja Luka Djordje Mikeš o kakvom je zločinu riječ .
On je naglasio, da je od velike važnosti obilježavanje Holokausta radi porodica koje su ubijene u koncentracionim logorima i preživjelih članova kako bi se stvorila i očuvala nacionalna svijest te da je stvaranje izraelske države upravo jedan od primjera nastojanja, da se jednom narodu zločin takvih razmjera nikada više ne dogodi.
„ Podsjećanje na dan Holokausta je prijeko potrebno u aktuelnom trenutku kada na mnogim mjestima u Evropi, svijetu počinju da se aktiviraju desničarski orjentisane skupine, partije i kada se aktuelizira priča, da je Jasenovac bio radni logor, a ne mjesto organizovanog i masovnog ubijanja, ne samo Jevreja već i Srba, Roma.“
Podsjetimo, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 01.11. 2005.godine usvojila Rezoluciju kojom je 27 januar proglašen kao Medjunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. U odredjivanju datuma su se vodile istorijskim podatkom koji kaže, da su tog dana jedinice Crvene armije oslobodile koncentracioni logor Aušvic-Birkenau ( najveći logor smrti u porobljenoj Evropi.

 

Prije početka Drugog svjetskog rata u Banja Luci je živjelo 400 Jevreja. Prema istorijskim podacima, pripadnici tadašnje NDH, po naredjenju dr. Viktora Gutića su tokom rata učinili sve kako bi uništili jevrejski narod. Osnivanjem NDH, krajem aprila mjeseca 1941. godine su Jevrejima uskraćena mnoga zakonska prava. Prve deportacije su počele tokom jula 1941. godine kada se odvodi jedna grupa muškog življa koji bivaju ubijeni. Šesnaestog januara 1941. godine se organizuje deportacija starijih Jevreja koji se odvode u Staru Gradišku gdje su svi ubijeni, a 28.07.1942.godine se sa područja banjalučke regije odvode svi preostali Jevreji (170) koji bivaju mučeni i na kraju likvidirani u ustaškim logorima. Uništeni su hramovi, opustošena groblja i razgrabljena jevrejska imovina. Banja Luka je ostala bez Jevreja.
U gradu na Vrbasu danas živi mali broj jevrejske populacije. Na parceli Jevrejskog groblja je 1977. godine podignut spomenik sa natpisom, „ Ovdje su sahranjeni ekshumirani ostaci sa starog groblja, u Boriku. Ovaj spomenik podsjeća na banjalučku jevrejsku zajednicu kao i na mnogobrojne Jevreje, gradjane Banja Luke koji su izgubili živote kao i žrtve frašističkog okupatora i njihovih pomagača od 1941. do 1945. godine.“

 

 • 001
 • 002
 • 003
 • 004
 • 005
 • 006
 • 007
 • 008
 • 009
 • 010
 • 011
 • 012
pogledano 12864 puta Zadnji put promjenjen sreda, 01 februar 2017 10:23