• SINAGOGA "ILONA VAJS"
  Illona Weiss Synagogue
 • MULTIMEDIJALNA SALA
  Conference room
 • JEVREJSKI KULTURNI CENTAR "ARIE LIVNE"
  Jewish Cultural Center "Arie Livne"
utorak, 21 mart 2017 09:24

ODRŽANO PREDAVANJE O MOGUĆNOSTIMA PRIVREDNE I NAUČNE SARADNJE SA IZRAELOM

Autor
ocijeni
(0 glasova)

PROJEKTI TEHNOLOŠKOG RAZVOJA, PODSTICANJE INOVATIVNOSTI, ANIMIRANJE MLADIH SU OD DUGOROČNOG ZNAČAJA ZA DRUŠTVENU ZAJEDNICU

Trinaestog marta 2017.godine, u Jevrejskom kuturnom centru „Arie Livne“ su predstavnici Rotari kluba „Beer Sheva“ iz Izraela u saradnji sa Rotari klubom Banja Luka i Društvom srpsko -jevrejskog prijateljstva organizovali predavanje o mogućnostima privredne i naučne saradnje sa Izraelom. Prisustvovali su predsjednik jevrejske opštine Banja Luka Arie Livne, predsjednik Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva prof.dr. Aleksandar Lazarević, profesor Zoran Pejašinović, Slobodan Bošković, direktor JKC „Arie Livne“ Djordje Mikeš, članovi društva.
Zamjenik gradonačelnika grada La Havim Alon Bendet je pozdravio prisutne te predočio istoriju razvoja jednog od danas najrazvijenih gradova u Izraelu.
Alon Bendet„Prije no što predstavim grad La Havim ispričaću i nešto o području na kojem živimo. Kao što je poznato, Izrael je proglašen državom 1948.godine, u vrijeme kada je g. Arie Livne bio vojnik, a ja se tek rodio. Bila je to mala zemlja, uglavnom pustinja bez ikakvih prirodnih resursa i mnogo neprijatelja. Na takvoj teritoriji smo počeli da gradimo život. Prvo je bio grad Beer Sheva ( Biršeba) koji je jedno, da tako kažem, biblijsko mjesto. Podsjetiću na priču kako je Avram kopao sedam ćupova kako bi iskopao mir sa kraljem. Ne treba objašnjavati kako je živjeti u pustinji bez vode te koji problemi iz toga prozilaze. U blizini Beer Sheva, koji je bio jedno malo mjesto, je pronadjen način navodnjavanja „kap po kap“ koji je postao poznat u cijelom svijetu. Vremenom se grad razvijao i naseljavao i 1970. godine je na njegovoj teritoriji živjelo 100.000 stanovnika. Osnovne privredne grane su hemijska industrija i poznati atomski centar. Danas u njemu živi 220.000 ljudi, u njemu se nalazi moderan univerzitetsko-medicinski centar.“
G. Bendet je, nakon izlaganja o nastanku i razvoju izraelske teritorije odakle dolazi, podsjetio da se takav razvoj i grada čiji je zamjenik gradonačelnika nije mogao realizovati bez primjene visokih ISO standarda.
„Važno je reći, da smo postigli značajne uspjehe kada je riječ o uštedi električne energije. Posebno kada je riječ o smanjenju troškova za osvjetljenje grada i lično sam vodio taj projekat. Zatim, tu je naš rezervoar kroz koji proteče dnevno 1000 kubnih metara vode, a u pripremi je drugi koji će prikupljati kišnicu i služiti navodnjavanju. Tu je projekat solarnog sistema i iz solarne elektrane mi prodajemo struju elektro-preduzećima od čega, naravno, imamo finansijsku korist, a ugovor o ovoj vrsti privredne saradnje biće na snazi 20 godina. Tu su i projekti od društvenog značaja, kantri klubovi, konzervatorij, u izgradnji je društveni centar sa bibliotekom. Imamo izuzetno dobre rezultate u sportskoj disciplini „ triatlon“ kroz sportske grupe. Završili smo izgradnju sportskog kompleksa za gimnastiku, a tu je i plan izgradnje pozorišta te prostora za aktivnosti predvidjene za lica „ 55 +“. Prije dvije godine smo otišli korak dalje, a to je da naše usluge i komunikaciju gradjana sa administracijom realizujemo preko aplikacija. To znači, da gradjani mogu preko aplikacije prijaviti kada primijete da je negdje pregorjela sijalica ili se pojavila pukotina na cesti. Komunikacija je u tom slučaju dvosmjerna, a to znači, da svi nivoi menadzmenta bivaju obavješteni o tome šta se prijavljuje nakon čega slijedi brzo rješavanje problema, a gradjani potom dobiju povratnu informaciju.“
Rafi MontiasPredstavnik grada Kfar Yon, Rafi Montias, čija je porodica stradala u Drugom svjetskom ratu, je prije izlaganje o projektima čiji je akter izrazio zadovoljstvo što je posjetio Banja Luku iz razloga, jer su njegovi preci bili vezani za grad na Vrbasu.
„Bio sam presrećan kada sam saznao od svog prijatelja da ćemo posjetiti Banja Luku. Morao sam da dodjem ovdje i da zatvorim jedan, da tako kažem, životni krug. Naime, moj otac je bio limar u Banja Luci 1923. godine o čemu govori njegovo svjedočanstvo o završenom školovanju u ovom gradu. Bio sam na groblju i posjetio grobnicu na kojoj piše prezime Montias i zato sam veoma uzbudjen, zbunjen, ali i tužan zbog sudbine cijele moje familije koja je stradala u Holokaustu“, nije krio emocije g. Montias.
Predočio je, da je predstavnik u realizaciji mnogih projekata u zemlji medju kojima i angažman u kompaniji „Mobila“.
„Danas je kompanija „Intel“ kupila „Mobila“, i ona proizvodi „smart“ automobile bez vozača i bezbjednosne sisteme za automobile. Dovoljno je reći, da je riječ o kompaniji vrijednoj 15 milijardi dolara. Iza većina ovih preduzeća koje je preuzeo „Intel“ stoji država Izrael ili Izraelci, Jevreji koji su „mozgovi firme“. Sve je počelo sa dječijom edukacijom i jedan od projekata, koji je podržao rotari klub čiji sam aktivista, je i uspostavljanje „Robotske lige“. Postoje 4 lige, za djecu u ranim razredima i onu koja su u srednjim školama. Ona su ostvarila velike uspjehe takmičeći se u navedenim ligama. Petoro djece zauzima prvo mjesto u Izraelu i danas se takmiče na svjetskom nivou. Kroz ovakve programe se pružaju velike mogućnosti, a evo i zašto. Kada djeci pokažete da ovo nisu samo roboti, jedno takmičarsko iskustvo već prevashodno životno iskustvo, prilika za svojevrstan razvoj zahvaljujući kom će pomoći i razvoju zajednice u kojoj žive, oni počinju da pokazuju više interesovanja. Više se angažuju. Kroz ovaj program su dobila nagradu godine za inovativnost.“
On je istakao, da ovakav način angažmana može da bude odličan početak, start za djecu koja žele da svoje interesovanje usmjere ka tehnologijama.
„Mi pokušavamo da inspirišemo mlade ljude da se bave naukom, tehnološkim razvojem, istraživanjima kao nečem što može da doprinese razvoju društvene zajednice. Da uvide koje su prednosti svega toga i na taj način doprinesu razvoju inovativnosti i preduzetništva u svojim zajednicama. Da usvoje vještine koje će biti važne za razvoj u 21. vijeku. Važan je podatak koji kaže, da je trenutno 300 djece uključeno u program i 100 mentora koji nadgledaju njihov razvoj. Imamo 15 liga za srednje timove. U svakoj osnovnoj školi oko 100 učenika koji su uključeni u projekat. I imamo timove mentora koji koordinišu i nadgledaju takmičenja u oblasti robotike“.
Podsjetio je da postoje i sporedni projekti koji se dešavaju na marginama, a koji se tiču pomoći društvenoj zajednici kao što je zaštita životne sredine.
„Hvala vam što ste nas srdačno primili i nadam se da smo zaintrigirali prisutne kroz ovo što smo predstavili te približili ideje, način na koji se ulaganjem u nauke i inovativnost može dugoročno isplatiti i izgraditi cijela nacija zahvaljujući znanju“, rekao je na kraju izlaganja g. Montias.
Nakon predavanja se obratio g. Arie Livne koji je izrazio zadovoljstvo onim što je čuo tokom predavanja i nadu, da bi se predočena iskustva mogla prenijeti i na teritoriju Republike Srpske. Gosti iz Izraela su u pratnji domaćina posjetili i sinagogu „Ilona Vajs“.

 • 001
 • 002
 • 003
 • 004
 • 005
 • 006
 • 007
 • 008
 • 009
 • 010
 • 011
 • 012
 • 013
 • 014
 • 015
 • 016
 • 017
 • 018
 • 019
 • 020
 • 021
 • 022
 • 023
 • 024
 • 025
 • 026
pogledano 9126 puta Zadnji put promjenjen utorak, 21 mart 2017 09:41