• SINAGOGA "ILONA VAJS"
    Illona Weiss Synagogue
  • MULTIMEDIJALNA SALA
    Conference room
  • JEVREJSKI KULTURNI CENTAR "ARIE LIVNE"
    Jewish Cultural Center "Arie Livne"
ponedeljak, 08 maj 2017 11:55

ŽIVJETI SLOBODNO: “Zaveštanje”, dokumentarni film

Autor
ocijeni
(0 glasova)

Banjaluka će i ove godine biti domaćin događaja „Živjeti slobodno“ kojim će se u organizaciji UG Sloboda, a u saradnji sa Unijom studenata Republike Srpske, četvrti put za redom obilježiti Međunarodni dan pobjede nad fašizmom.

Tim povodom u Jevrejskom kulturnom centru “Arie Livne” u Banjaluci 09. maja 2017. u 20:00 planirano je prikazivanje dokumentanog filma “Zaveštanje”.

Zaveštanje je dokumentarni film reditelja Ivana Jovića sastavljen od svjedočanstava ljudi koji su preživjeli genocid u „Nezavisnoj državi Hrvatskoj“ u periodu od 1941. do 1945. Godine. U okviru ovog kapitalnog projekta zabilježeno je 450 sati materijala i čak 94 intervjua po prilagođenim metodama fondacije Šoa, koju je osnovao poznati reditelj Stiven Spilberg i koja je uspjela da na isti način snimi veliki broj svjedočanstava Jevreja koji su prošli kroz pakao Holokausta.

Dokumentarni film Zaveštanje sastoji se isključivo od emotivnih i katarzičnih svjedočenja preživjelih, bez korišćenja arhivskog materijala (fotografije, istorijski snimci) koji su uglavnom načinili zločinci, jer je to njihova, dehumanizovana vizura stradalih. Po ovome, film je blizak najznačajnijem filmu o Holokaustu: višečasovnom ostvarenju Kloda Lancmana Šoa. Autora ovog filma pre svega interesuju intimne ispovjesti preživjelih, ekspresija i empatija, a manje iznošenje istorijskih činjenica o zbivanjima. U filmu nema naratora koji objektivizuje istorijske događaje, već priču isključivo iznose neposredni svjedoci.

Materijal za film je snimljen u periodu od 2012. do 2015. godine u Srbiji (Beograd, Novi Sad, Zrenjanin, Hetin, Čestereg, Ritopek, Žitište, Boleč, Ruma) i Republici Srpskoj (Banaluka, Prijedor, Kozarska Dubica i okolina). Preživjeli govore o svom životu prije, tokom i poslije Drugog svjetskog rata, o stradanjima kojima su bili izloženi, ljudima koji su im pomagali, članovima porodice, i ponovnoj izgradnji života.

Cilj autora je da, koristeći obiman materijal iz arhive projekta Zaveštanje, omogući da do novih generacija dopru glasovi onih koji nikada nisu imali prilike da ispričaju svoju priču. U filmu govore posljednji živi svjedoci teških događaja iz Drugog svjetskog rata, prenoseći utihnule glasove žrtava do našeg vremena. Kao što je jedan od svjedoka rekao: „Hvala vam što ste mi omogućili da ovo ispričam, ne samo zbog sebe, već zbog svih onih koji su stradali i nikada nisu bili u mogućnosti da ispričaju svoju priču.” Zabilježena svjedočanstva ispunjena su nataloženim iskustvom i mudrošću.
Kultura sećanja, negovanje pamćenja jednog naroda na sopstvena stradanja i na sastradavanje sa drugim narodima, prema uvjerenju autora, predstavlja mjeru civilizovanosti jednog društva.

Više o projektu Zaveštanje možete pronaći na zvaničnom sajtu filma - www.legacy-documentary.com
Nakon prikazivanja filma Zaveštanje 09. maja u JKC “Arie Livne” planiran je razgovor sa autorima filma.

sloboda

pogledano 21264 puta Zadnji put promjenjen ponedeljak, 08 maj 2017 12:24

Medij