• SINAGOGA "ILONA VAJS"
  Illona Weiss Synagogue
 • MULTIMEDIJALNA SALA
  Conference room
 • JEVREJSKI KULTURNI CENTAR "ARIE LIVNE"
  Jewish Cultural Center "Arie Livne"
sreda, 31 januar 2018 12:50

DA SE NIKADA NE ZABORAVI - DA SE NIKADA VIŠE NE PONOVI

Autor
ocijeni
(0 glasova)

PREDSTAVNICI JEVREJSKE OPŠTINE BANJA LUKA I DRUŠTVA SRPSKO-JEVREJSKOG PRIJATELJSTVA POLAGANJEM VIJENACA ODALI POČAST ŽRTVAMA HOLOKAUSTA

Povodom Medjunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta su 27.1. 2018. godine predstavnici Jevrejske opštine Banja Luka i Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva položili vijence na Jevrejskom groblju, na Pobrodju gdje su starog jevrejskog groblja prenešeni posmrtni ostaci ubijenih Jevreja sa područja banjalučke regije. Komemorativnom skupu su prisustvovali i predstavnici kabineta Predsjednika Republike Srpske.
Direktor Jevrejskog kulturnog centra „ Arie Livne“ Djordje Mikeš je rekao, da je kultura sjećanja od velikog značaja za buduće generacije kako bi se zločini počinjeni nad jevrejskim, srpskim i romskim narodom u Drugom svjetskom ratu mogli da sagledaju u svjetlu činjenica te činilo sve, da se strahote koje su zadesile tri naroda nikada više ne ponove.
„ Cijeli svijet mora da zna i pamti zlodjela počinjena nad pripadnicima jevrejskog, srpskog i romskog naroda počinjena u Drugom svjetskom ratu. Ujedinjene nacije, koje su 2005. godine progasile 27. januar kao Medjunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta apeluju na sve članice, da se taj dan obilježi. To činimo i mi, iz Jevrejske opštine Banja Luka svake godine polaganjem vijenaca i organizovanjem komemorativnog skupa na dijelu Gradskog groblja, na Pobrdju ( koje pripada Jevrejima) i gdje su prenešeni posmrtni ostaci ubijenih banjalučkih Jevreja sa starog jevrejskog groblja i time obilježimo taj tužni dan. Na jednom vijencu je traka na kojoj piše, „ Da se ne zaboravi“, a na drugom traka na kojoj je ispisano, „ Da se nikada više ne ponovi“ te bi to bila i moja lična poruka, članova Jevrejske opštine Banja Luka, predstavnika Društva srpskog - jevrejskog prijateljstva javnosti kada je riječ o zločinu Holokausta.“
Zločini nisu mimoišli ni porodicu Mikeš. Kako reče direktor centra, „Tačan broj stradalih članova njegove porodice do danas nije poznat“.
„ Na žalost, to nikada nismo uspjeli da ustanovimo. Moja majka je računala, da je sa njene strane, onih članova porodice koje je ona znala lično, ubijeno preko 40, a sa očeve strane se taj broj ne zna. Roditelji moje majke su strijeljani u Budimpešti, a za očeve roditelje se pretpostavlja da su umoreni u Aušvicu. Moj otac je svojevremeno u Novom Sadu napravio grobno mjesto i spomenik, ali ono je prazno, jer do danas nismo uspjeli da pronadjemo posmrtne ostatke članova moje familije“.

Medjunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta je memorijalni, nacionalni praznik u Njemačkoj koji se obilježava pod nazivom „ Dan sjećanja na žrtve nacional-socijalizma .“ Praznikom od istorijskog značaja ga je proglasio federalni predsjednik Roman Herzog 3. januara 1996. godine izdajući proklamaciju, da se ovaj dan obilježava 27.januara, dana kada su 1945. godine vojnici sovjetske armije oslobodili zarobljene u koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau.
„ Prisjećanje ne smije prestati. Ono takodje mora biti upozorenje budućim generacijama da budu na oprezu. Zato je veoma bitno naći pravi način koji će biti efektivan, koji će iskazivati žaljenje za patnje i gubitke, a biti posvećen sjećanju na žrtve, što će pomoći sprječavanju ponavljanja zločina“, rekao je Herzog u svojoj proklamaciji.
Devet godina kasnije je Generalna skupština Ujedinjenih nacija donijela zvaničnu rezoluciju o obilježavanju Medjunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta (27. januar). Rezolucija apeluje na sve članice UN-a, da poštuju sjećanje na žrtve Holokausta i ohrabruje razvoj obrazovnih programa o istoriji Holokausta, čime se želi pokazati odlučnost da se pomogne u sprječavanju čina genocida.
Bivši Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan je 27. januara 2006. godine rekao sledeće:
„ Tragedija nastala kao posljedica Holokausta se ne može izbrisati. Mora biti zapamćena sa sramom i strahom dokle god ljudsko sjećanje bude postojalo. Samo ako se sjećamo, onda možemo odati prikladnu počast žrtvama. Milioni nedužnih Jevreja i pripadnika drugih manjina ubijani su na nezamislive varvarske načine. Nikada ne smijemo zaboraviti te muškarce, žene i djecu niti njihovu agoniju. “

 

 • 001
 • 002
 • 003
 • 004
 • 005
 • 006
 • 007
 • 008

 

pogledano 3607 puta Zadnji put promjenjen sreda, 31 januar 2018 14:18