• SINAGOGA "ILONA VAJS"
    Illona Weiss Synagogue
  • MULTIMEDIJALNA SALA
    Conference room
  • JEVREJSKI KULTURNI CENTAR "ARIE LIVNE"
    Jewish Cultural Center "Arie Livne"
petak, 30 novembar 2018 00:11

JKC „ARIE LIVNE“ OBILJEŽAVA MEĐUNARODNI DAN DJEČIJIH PRAVA

Autor
ocijeni
(0 glasova)

Jevrejski kulturni centar “Arie Livne” je četvrtu godinu zaredom organizator manifestacije kojom se obilježava Medjunarodni dan dječijih prava. Svečano otvaranje je 01. 12. 2018. godine, u 11 sati kada će nastupiti djeca iz Osnovne škole „ Sveti Sava“ koja će izvesti muzički, poetski recital pod nazivom „ Godina“. Istog dana, u 16 sati u organizaciji Dramskog studija „Roda“ će biti predstavljena kreativna radionica uz učešće učenika iz Osnovne škole „Kulen-Vakuf Orašac“, a u nastavku programa će biti izvedena i predstava.

Manifestacija će trajati devet dana. Od učesnika će pored učenika iz OŠ „Sveti Sava“ i Dječijeg studija glume „Roda“ nastupiti : Servis centar „ Dajte nam šansu- Zvjezdice“, „ Down syndrom centar Banja Luka OSC BL“, djeca iz JU Dom „ Rada Vranješević“, pacijenti Zavoda za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju „ Dr. Miroslav Zotović“, izvodjači iz Tuzle, mladi muzičari iz Instituta za moderno muzičko obrazovanje „Opus conmusica“, učesnici likovne radionice pod vodjstvom stručnih radnika „ Društva za podršku osobama sa autizmom grada Novog Sada“ te učesnici majstorske radionice za violiniste pod nazivom „Radost sviranja“ čiji je autor mr. Natalija Todorović.
U nedelju, 9.12. 2018. godine, u 12 sati će biti održan koncert pod nazivom „Radost sviranja“ što će označiti završetak ovog iznad svega humanitarnog projekta.
Podsjetimo, Generalna skupština UN-a je 20.11. 1959. godine usvojila Deklaraciju o pravima djeteta, a trideset godina kasnije i Konvenciju o pravima djeteta, pa se u cijelom svijetu ovaj dan obilježava kao Medjunarodni dan dječijih prava. Cilj je bio animirati javnost, ustanove u zaštiti maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije. Na ovaj dan se treba gledati kao na poseban datum koji treba da animira organizacije na globalnom i lokalnom nivou da vode računa o poštovanju prava djece. Da interveniše tamo gdje se ona ne provode na ispravan način i da ističe ona područja gdje se dječija prava realizuju u skladu sa navedenom konvencijom i što za rezultat ima stvaranje realne slike kada je riječ o ovoj oblasti.

 PLAKAT MDDP 2018

pogledano 1344 puta Zadnji put promjenjen petak, 30 novembar 2018 00:36