• SINAGOGA "ILONA VAJS"
  Illona Weiss Synagogue
 • MULTIMEDIJALNA SALA
  Conference room
 • JEVREJSKI KULTURNI CENTAR "ARIE LIVNE"
  Jewish Cultural Center "Arie Livne"
petak, 07 decembar 2018 12:18

BUDI DOBAR KAO DOWN!

Autor
ocijeni
(0 glasova)

Drugog dana manifestacije ( 03.12. 2018.god.) kojom JKC „Arie Livne“ obilježava Medjunarodni dan dječijih prava su nastupili : Servis „Dajte nam šansu-Zvjezdice“, „ Down sindrom centar Banja Luka“. Prisustvovali su gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić, ministar porodice, omladine i sporta RS Jasmina Davidović te predstavnici vlade, direktor centra Djordje Mikeš i gosti.
Posjetioci su imali priliku vidjeti prezentaciju projekta pod nazivom „ Radno osposobljavanje i život u zajednici“ Banja Vrućica 2018.godine, a zatim pogledati film Davida Jelića pod nazivom „Naš život u zajednici uz podršku“. Učesnici su izveli i performans „ Budi dobar kao Down“ koji su izvele osobe sa Down sindromom i učenici glume Dječijeg pozorišta RS . Na kraju večeri je organizovan koktel uz posluženje konobara iz „ Down syndrom centra Banja Luka – DSC Banja Luka“.
Učesnici manifestacije su organizacije sa edukovanim kadrovima koji su angažovani na socijaliazaciji djece sa Down sindromom odnosno njihovim većim angažmanom u zajednici u kojoj žive. Naime, opšti stav je, da je ovoj djeci potrebna veća podrška, a ne samo kroz „ad hoc“ projekte. Cilj je odaslati poruku javnosti, da Down syndrom nije bolest nego stanje na koje se može uticati rehabilitacijom i uključivanjem u društvene aktivnosti.
Da su rezultati vidljivi govori podatak, da šest mladih sa sindromom nekoliko mjeseci rade kao konobari u Zdravstveno-turističkom kompleksu „Banja Vrućica“. Pokretač projekta (PAJN) je Zoran Jelić koji je roditelj sina Lazara (24) koji ima Down syndrom i što je bio razlog, da se angažuje i upozna javnost o kakvom se zdravstvenom stanju radi . Skraćenica PAJN u prevodu znači: pokušaj, analiziraj, izvrši, nastavi, a ideja se rodila 2016. godine na Jahorini gdje je 20 dana održan rehabilitacioni program pod nazivom „ Refleksnom masažom do bolje motorike konobarskih vještina“ koji je kasnije nastavljen u Banja Luci. Jedan od ciljeva je i izgradnja centra za rehabilitaciju osoba sa Down sindromom uz podršku lokalne zajednice , institucija, prijatelja kako bi oni bili ravnopravni članovi društva.
Podsjetimo, Jevrejski kulturni centar „Arie Livne“ je više puta do sada bio domaćin organizacijama i njihovim štićenicama sa Down sindromom, jer su njegovi predstavnici prepoznali značaj njihovog angažmana kada je riječ o kulturnim manifestacijama i čime je upućena poruka javnosti da se animira. Centar je proljetos bio organizator koktela gdje su osobe sa Down sindrom imale priliku da pokažu svoje umijeće iz oblasti ugostiteljstva i kome je prisustvovao gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić, predsjednik Jevrejske opštine Banja Luka Arie Livne, direktor centra Djordje Mikeš i drugi.

 • 001
 • 003
 • 004
 • 005
 • 006
 • 007
pogledano 1287 puta Zadnji put promjenjen petak, 07 decembar 2018 12:25
Više iz kategorije: « HAG HANUKA SAMEAH SRETNO DIJETE »