• SINAGOGA "ILONA VAJS"
  Illona Weiss Synagogue
 • MULTIMEDIJALNA SALA
  Conference room
 • JEVREJSKI KULTURNI CENTAR "ARIE LIVNE"
  Jewish Cultural Center "Arie Livne"
ponedeljak, 10 decembar 2018 20:00

ČLAN JEVREJSKE OPŠTINE BANJA LUKA GABRIJEL LAĐAREVIĆ IMENOVAN ZA PREDSTAVNIKA PRVE DJEČIJE AMBASADE U SVIJETU - “MEĐAŠI” ZA BANJA LUKU

Autor
ocijeni
(0 glasova)

ŠTITI I PROMOVISATI DJEČIJA PRAVA

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović je 06.12. 2018. godine primio delegaciju Prve dječije ambasade u svijetu „Medjaši“ predvodjenu najmladjom ambasadorkom, jedanaestogodišnjom Mišel Mišković i njenim kolegom, predstavnikom ambasade za Banja Luku Gabrijelom Ladjarevićem. Ambasadorka Mišković je poklonila predsjedniku dječiju stolici koja ima simbolično značenje, ali i kojom se želi uputiti poruka svijetu u kom dominiraju odrasli te predstavnicima vlasti. A, ona glasi, da je neophodno da u obavljanju svojih dužnosti vode i računa o djeci, njihovim potrebama, problemima sa kojima se susreću te potaknu njihov angažman u društvu u kom žive.
Predsjednik Čubrilović se zahvalo mladim diplomatama na učešću u humanom projektu kojim se štite i promovišu prava djece i nastoji pomoći najmladjim članovima društva i u znak zahvalnosti za društveni angažman je poklonio ručni rad „Zmijanjski vez“ te obećao, da će NSRS ubuduće podržati njihov rad. Mlada ambasadorka Mišković je pozvala g. Čubrilovića da posjeti Dječiju ambasadu u mjestu „Medjaši“ kod Bjeljine.
U okviru projekta „ Humanizacije odraslih preko svijeta do djeteta“ je prva dječija stolica postavljena u Skupštini grada Bjeljina, druga je od decembra 2018. godine u kabinetu Predsjednika NSRS, treća ide u Parlamentarnu skupštinu BiH, četvrta u Savjet Evrope, a peta stolica će u aprilu 2019. godine dobiti svoje mjesto u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.
U kratkom razgovoru sa advokatom Duškom Tomićem, koji je inicijator projekta osnivanja Dječije ambasade u Medjašima, je izrazio zadovoljstvo što će ambasadu predstavljati član Jevrejske opštine Banja Luka Gabrijel Ladjarević. On je objasnio, da je Ladjarević imenovan u svojstvu konzula te da je riječ o svestranom dječaku koji posjeduje sve reference da se uključi u rad ambasade i bude njen reprezentativni predstavnik.

Dječija ambasada “Medjaši” je osnovana 6. juna 1990. godine , u selu Medjaši kod Bjeljine sa ciljem da okupi djecu ma gdje ona bila, svih vjera i nacionalnosti i koja će znati dići glas u cilju zaštite prava djeteta na život, mir, slobodu. Advokat Duško Tomić je bio začetnik ideje, a njegov otac Milorad je poklonio svoju zemlju koja je proglašena za Dječiju zemlju.
Prvi ambasador je bio čuveni violinista Stefan Milenković, prvi predsjednik Kolegija prof.dr. Ljubomir Berberović te članovi prof.dr. Gojko Sekulić iz Sarajeva, prof.dr. Branko Tošović iz Sarajeva, prof.dr. Nevenka Tadić iz Beograda, prof.dr. Tadija Eraković iz Novog Sada, prof.dr. Miro Sudar iz Popova, prof.dr. Julio Marić iz Sarajeva prof.dr. Ejub Ćehić iz Sarajeva, akademik i pjesnik Izet Sarajlić, akademski slikar Alfan Ramić, akademski slikar Ibrahim Ljubović, Svetlana Broz, Zlatko Prkić iz Vareša, prof.dr. Nedžad Pašić iz Tuzle te bivši fudbaler Josip Katalinski, Zeir Kerić iz Tešnja, Mišo Marić iz Mostara, Vesna Pilić iz Splita, novinar Goran Milić , kantautor Arsen Dedić, Vladimir Krstulović iz Beograda, režiser Lordan Zafranović iz Praga, Vojdrag Berčić iz Zagreba, pjesnik Velimir Veljo Milošević, prof.dr. Razija Lagumdžija.
Predsjednik Kolegija je kasnie bio prof.dr. Vladimir Premec, a medju članovima su se našli Rajko Rešnik ( dječiji konzul iz Maribora) , Miro Hriček iz Banja Luke, Petar Hemadej iz Prnjavora, Ljubiša Timić iz Medjaša , novinar Vladimir Mitrić iz Loznice i Blagoje Josipović iz Bjeljine. Predsjednik Skupštine je bio čuveni skakač sa Starog mosta u Mostaru, Emir Balić. Medju počasnim članovima je i proslavljeni fudbaler i selektor Ivica Osim, Vaclav i Olga Havel, najpoznatiji tenor svijeta Lučano Pavaroti koji je za života bio aktivan u njenom radu i mnoga poznata svjetska imena.
Riječ je o impresivnom skupu ljudi, uglednim osobama sa velikom profesionalnom karijerom koji su svojim imenom i autoritetom garant očuvanju ove velike ideje.
Od 2003. godine Medjaši su prema odluci Mjesne zajednice sela proglašeni za „Selo djece svijeta“. Pa se tako glavna ulica u selu zove Ulica djece svijeta, a tu su i ulice djece Amerike, Rusije, Afrike, Evrope, Australije, Azije, Kanade. U martu 2011. godine je održan prvi Medjunarodni skup na temu „ Dijete u svetim knjigama i državnim zakonima“. Mnogo je aktivnosti do sada preduzeto pod okriljem ambasade, radi se kontinuirano, jer je velika odgovornost na osnivačima, članovima pošto je riječ o svojevrsnom centru dječijeg svijeta.

 • 002
 • 003
 • 004
 • 005
 • 006
pogledano 2475 puta Zadnji put promjenjen ponedeljak, 10 decembar 2018 20:15