• SINAGOGA "ILONA VAJS"
    Illona Weiss Synagogue
  • MULTIMEDIJALNA SALA
    Conference room
  • JEVREJSKI KULTURNI CENTAR "ARIE LIVNE"
    Jewish Cultural Center "Arie Livne"
četvrtak, 10 septembar 2020 13:52

IN MEMORIAM

Autor
ocijeni
(0 glasova)

Jevrejska opština Banja Luka i Jevrejski kulturni centar "Arie Livne" vas obavještavaju da nas je u 99. godini napustio naš predsjednik i dragi prijatelj Arie Livne. Sahrana ce biti održana danas, 10. septembra 2020. u Jerusalimu, a komemoracija povodom smrti u 9.30 časova, 11. septembra 2020. Banski dvor, u Banjaluci. Zahvaljujemo se svim dugogodišnjim saradnicima i prijateljima na ukazanom saučešću. Ukoliko se neko želi u pisati knjigu žalosti dostupno je u Jevrejskom kulturnom centru svaki radni dan.

BIOGRAFIJA
Predsjednik Jevrejskog kulturnog centra, specijalni predstavnik i šef Privrednog predstavništa Republike Srpske u Izraelu, savjetnik Predsjednika Republike Srpske, senator Republike Srpske, specijalni predstavnik Svjetskog jevrejskog kongresa Arie Livne je rodjen u Budimpešti 1921.godine. Djetinjstvo je proveo u Novom Sadu odakle ga 1941.godine roditelji premještaju u Budimpeštu. Madjarski fašisti ga 1942.godine mobilišu u rudnik kod Bora, u istočnoj Srbiji, u kom su se na prinudnom radu nalazili Jevreji iz Rumunije, Čehoslovačke, potkarpatskih dijelova Rusije. Pred kraj rata,nakon saznanja da se Madjari i Nijemci povlače, Arie Livne se prebacuje na teritoriju pod kontrolom partizanskih snaga gdje im se priključuje. Krajem 1944.godine, njegovi roditelji su prebačeni u Aušvic gdje mu je ubijena majka, a otac preživio zaahvaljujući poznavanju njemačkog jezika tako što je postao pisar. Dio porodice iz Koprivnice je ubijen u ustaškom logoru Jasenovac, a drugi dio u Budimpešti tako da je Arie Livne ostao jedini preživjeli član iz nekada brojne porodice Livne.

Jedan period je, zahvaljujući podršci prijatelja iz bivšeg logora u Boru, vodio filmsko preduzeće u Beogradu kao direktor filmskog odjeljenja, a 1956.godine odlazi u Izrael gdje je osnovao filmski arhiv Izraela koji danas nosi ime poznatog reditelja Stivena Spilberga. Bio je direktor informativnog odjeljenja u vladi Izraela, a potom zamjenik i generalni direktor Jevrejske agencije.
Dobitnik je specijalne zahvalnice Vlade Republike Srbije za zasluge na produbljivanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa izmedju srpskog i jevrejskog naroda, Orden časti Republike Srpske prvog stepena za zasluge i pomoć srpskom narodu.

pogledano 120 puta Zadnji put promjenjen ponedeljak, 14 septembar 2020 11:22
Više iz kategorije: « NEKI NOVI BRODVEJ